Değerli okurlarım bu hafta sizlerle oyunun çocukların üzerindeki etkisi ve gelişimine olan katkısını konuşacağız. Çocuklar oldukça geniş hayal dünyasına sahiptirler. Genellikle hayal dünyalarını kelimeler ile ifade etmektense onları oyuna veya resme dökerek ifade etmeyi tercih ederler. Bu şekilde kendilerini daha iyi ifade ettiklerini düşünürler. Bu yüzden oyun onların dünyasının en büyük parçasıdır.

Özellikle çocuğun anne ve babayla olan iletişiminde ve kuracağı duygusal bağın temeli için oyun olmazsa olmaz en önemli araçtır. Peki, oyunun işlevselliği nedir biraz bunu konuşmakta fayda var. Oyun çocuğun yaratıcılığını destekler ve zeka gelişimine büyük katkı sağlar. Oyun oynarken çocuk ihtiyaçlarının farkına varır ve bunu oyuncakları ile sembolize edebilir. Özgüvenini geliştirmesine yardımcı olur. Yaşadığı olumsuzlukları dile getirebilir ve kendince başa çıkma stratejisi geliştirebilir.

Oyunun çocuğun sosyal gelişimine olan katkısına bakacak olursak arkadaşları ile iletişim kurma ve sürdürme, toplum içerisinde bulunan kuralları özümseme ve bunları idrak edebilme, kendi gelişimini destekleme olarak sayabiliriz. Oyunun çocuğun duygusal gelişimine katkısına bakacak olursak, duygularını tanıyabilme ve onları ifade edebilme, başkalarının duygularını ayırt edebilme ve bu sayede de empati yeteneğini geliştirme olarak sayabiliriz.

Bedensel gelişime olan katkısı ise hareketliliğini dengeleyebilmesi ve atması gereken enerjisini atabilmesine, el-göz koordinasyonunu güçlendirmesine yardımcı olacaktır. Zihinsel gelişiminde ise kavram bilgisini kazanmasına, nesneleri tanımasında oyun önemli olacaktır. Aynı zamanda dil gelişimini destekleyici oyunlar ile dili etkili bir şekilde kullanmasını sağlayarak gelişimini destekleyebilirsiniz. Tabi ki bu noktada seçilen oyunların çocuklarımızın gelişimine uygun oyunlar olması da ayrıca önemli bir nokta. Yaşına uygun olmayan oyunların veya oyuncakların seçimi gelişimine katkı sağlamayacağı gibi çocukta yapamamadan kaynaklı olarak içe kapanma ve duygularını ifade edememe gibi sorunlar ortaya çıkartabilir. Hepimize güzel haftalar dilerim.