Histrionik kişiliğe sahip kişiler ilgiye aç olan, görmezden gelmeye asla gelemeyen, sürekli çevresindeki kişiler tarafından fark edilmek isteyen yapıya sahip kişilerdir. Bu tip kişiler çoğunlukta abartılı şekilde tepkiler vermeyi severler. Kurdukları ilişkilerin çoğu kısa süreli ilişkilerdir. İlgiyi elde etmek adına ellerinden gelen her şeyi yapacakları gibi yalan söyleyebilirler. Yaşadıklarından ders çıkartmaz aynı hataları tekrar tekrar yapabilirler. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Histrionik kişilik bozukluğunun altında yatan nedenlere bakacak olursak genellikle ebeveynlerin sergilemiş oldukları hatalı tutumlardan kaynaklı olduğu söylenebilir. İlgisiz baba ve otoriter anne tutumu zamanla kişinin çatışma yaşamasına ve histrionik kişilik bozukluğunun oluşmasına zemin hazırlayabilir. Peki, bu kişilik bozukluğunun belirtileri nelerdir? Sayılan belirtilerin en az beş tanesinin sağlanması histrionik kişilik bozukluğu için önemlidir.

Öncelikle derin olmayan ve ani değişen duygulara sahiptir. Ağladıkları anda aniden gülmeye başlayabilir veya tam tersini yaşayabilirler. İlişkilerinin daime yakın çerçevede sürmesini isterler ve bu yakınlığın azalmasına izin vermezler. Dış görünüşlerine fazlasıyla ilgilidirler. Abartılı giyim ve makyajdan asla çekinmezler. İnsanların istediklerinin ne olduğunu anladıklarında onların gözüne girmeleri için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya hazırlardır. Peki, bu noktada tedavi için neler yapılabilir?

İlgi açlığından kaynaklı olarak ilişkilerine sadık kalmada sorunlar yaşayabilirler. Buna bağlı olarak tedaviye geliş nedenleri çoğunlukta sevgililerinden veya eşlerinden kaynaklı yaşadıkları sorunları dile getirmekle ilgili olabilir. Duygu durum bozukluğundan kaynaklı olarak ilaç artı psikoterapi olarak tedavi şekli belirlenebilir. Danışan ile duygularını kontrol edebilme, duygularını doğru şekilde ifade edebilme hakkında bazı çalışmalar yapılabilir. Eğer sizde bu gibi durumlarla karşılaştığınız düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin. Hepinize mutlu haftalar dilerim.