Dünden devamla şöyle bir soru ile başlayalım:

Kadın, cinsel bir obje mi ya da bir takım arzuların ortağı mı, yoksa ailenin kurucu ögesi midir?

Bu sorunun bize göre cevabı yukarıdakilerin hepsidir. Yani bir hayat ortağıdır. Unutmamak gerekir ki, onun annelik fonksiyonu hep başat değer ve özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. O, toplumda yaşanan başarıların görünen ve görünmeyen kahramanıdır.

Nobel ödülü almış Amerikalı bilim adamına başarısının sırrı sorulunca; 'annemdir' cevabını vermiştir.

'Annen başarına nasıl etki etmiştir?' sorusuna ise şu cevabı vermiştir: Okula ilk gittiğim günün akşamında eve döndüğümde annem bana, 'bugün öğretmenine ne sordun' sorusunu sormuştur. Ve devamında; annem bu soruyu ilkokulu bitirinceye kadar hep sormuştur' demiştir.

İşte anne budur.

Peki, sabahtan akşama kadar dışarda çalışan bir annenin bu soruyu sorma takati-gücü olur mu?

Çocuğun doğal okulu olan ailesinin en doğal ve değişmez öğretmeni de anne ve babasıdır.

Ailenin doğal ve değişmeyen öğretmenlerinden en etkin olanı ise çocuğu doğurup, emziren ve büyüten, ona duygularını yükleyip adeta genlerine kodlayan annesidir.

Aile vardır fakat anne- baba yoktur. Okul vardır, öğrenci vardır fakat ortalıkta öğretmen yoktur. İşte bugünkü manzara budur.

Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk şunları söyler:

'Bu millet, esas terbiyesini aileden almaktadır. Türk milleti öyle analara sahiptir ki, her devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir…'

'Kadınlarımızın genel görevlerde üzerlerine düşen paylardan başka kendileri için en önemli, en hayırlı, en faziletli vazifelerinden biri de İYİ ANNE OLMAKTIR… Bu sebeple kadınlarımız hatta erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, olgun, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar. Eğer gerçekten milletin anası olmak istiyorlarsa böyle olmalıdırlar…'

'KADININ EN BÜYÜK VAZİFESİ ANALIKTIR. İlk terbiye verilen yerin ana kucağı olduğu düşünülürse bu vazifenin önemi gerekli şekilde anlaşılır…'

Peki, kadın bu kutsal görevini, günün yaklaşık 10-12 saatini dışarda çalışırken mi yapacaktır. Erkek gibi yaşayıp, erkek gibi çalışan bir kadın annelik duygularını nasıl muhafaza edip çocuğuna ve de eşine yükleyebilecektir?

Kendimizi kandırıyoruz.

Peki, bu milletin Müslüman bir ferdi olarak çaremiz nedir?

Devamı yarın umuduyla selam ve sevgiler…

[email protected]