18-19 Ekim 2014 Cumartesi ve Pazar günleri Karadeniz Engelliler Federasyonu’nun Samsun’da Birinci Ulusal Çalıştayı’na tanık olduk.
Üniversite dahil çeşitli kesimlerin iştirakleriyle Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun Engelliler Eğitim Dinlenme Rehabilitasyon Merkezi Kampı Mavi Işıklar’da gerçekleştirilen çalıştay engelliler ve bununla ilgili kurumlara fevkalade ufuk açacağını düşünüyoruz.
Samsun Milletvekilimiz Sayın Tülay Bakır, Sayın Vali Yardımcımız Mehmet Ali Yıldırım Canik Belediye Başkanı Sayın Osman Genç’in de iştirak ettiği çalıştay, iki günlük sürede ilginç fikirlere ve hatta tartışmalara sahne olmuştur.
Cuma (Karadeniz Engelliler Federasyonu 3. Olağan Kongresi münasebetiyle) , cumartesi ve pazar günleri bulunduğumuz Mavi Işıklar Dinlenme Tesisleri’nde görevliler ve yöneticiler olağanüstü denecek incelikle bizlere yardım etti. Kendilerine şükran borçluyuz. Ayrıca bu eseri engellilere kazandırana da şükran borçluyuz.
Çalıştay aşağıdaki başlıklar altında komisyonlar oluşturularak iki gün devam etmiştir.
1-Engellilerin eğitim sorunları ve çözüm önerileri
2-Engellilerin istihdam sorunları ve çözüm önerileri
3-Engellilerin sosyal yaşama intibaklarında sorunlar ve çözümler
4- Engellilik nedenleri sağlık sorunları
İki günün sonunda komisyonlar sonuç bildirilerini hazırlayarak kamuoyu ile paylaşmışlardır. Birbirinden ilginç fikirlerin ortaya çıktığı çalıştayın raporları ilgili yerlere ulaştırılacaktır.
İnanıyoruz ki, iyi niyetli kurum ve kuruluşların yöneticileri bunlardan ders çıkaracaklardır.
Koordinatör olarak katıldığım bu çalıştayda, bir Müslüman ve insan olarak kendimi sorumlu tuttum. Her şeyden önce insanın kendisinin üretmediği engellilik sorunu ile bugün başkasına ise yarın bize olabilir. Atalarımız, “komşunun karnı ağrıdığı zaman, seninkini oğuştur” demişlerdir.
Hiç engellilikle karşılaşmasak bile yardıma muhtaç insanlara yardım etmek Müslümanın görevi insanlığın onurudur.
Bu kardeşlerimize başarı dileklerimle. Selam ve sevgiler.