Ezan bir ilan olup özel kelimelerle özel bir şekilde bir bildirme keyfiyetidir.

Günde beş defa vatan topraklarımızın yerini ve göğünü inleten EZANIMIZ, yüce Allah'tan(cc) dileriz ki, kıyamet sabahına kadar susmasın.

Bu duayı İstiklal Marşı'na taşıyan tek milletiz:

'Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, / Ebedi yurdumun benim inlemeli' diyen milletin bu dizelerin ruhundan kopması şöyle dursun, giderek daha çok bağlanmaya ihtiyacı vardır.

Bu nedenledir ki, EZANI bilerek ve anlayarak dinlememiz ve çocuklarımıza da bilinçli dinletmemiz gerekir.

EZAN, Kur'an-ı Kerim, Hadis-i Şerif ve ümmetin icmaı ile sabittir(emrolunmuştur). Bunun meşruiyetini inkara yeltenen ya da EZANI hafife(alaya)alan DİNDEN çıkar (Yazır, Kamus).

EZAN, sünnet olmakla birlikte İslam'ın şeairindendir. (alametlerinden)

EZAN, Peygamberimiz (sav)'in Medine'ye hicretlerinden sonra emrolunmuştur.

Önceleri Müslümanlar namaza, 'es-salah, es-salah (buyurun namaza, buyurun namaza)' veya , ' es-salatü camiah (namaz toplayıcıdır, bir araya getiricidir)' şeklinde çağrılmaktaydı.

Mescid-i Nebevi(Peygamber Mescidi) inşa edildikten sonra namaza çağrı için yeni bir usul belirlemek için Peygamberimiz(sav) Ashabı ile istişare buyurduklarında çeşitli görüşler ileri sürülmekle birlikte bir karara varılamadan dağılmışlardır.

Evlerine giden Sahabelerin bazılarının rüyalarında görmüş oldukları EZAN VE KAAMET'i ertesi gün Peygamberimiz(sav) anlatmaları ve anlattıklarının da vahiy yoluyla desteklenmesi sonucu bildiğimiz EZAN dindeki yerini alır.

Dinimizde EZAN okumanın ve dinlemenin büyük sevabı vardır.

Peygamberimiz(sav) bu konuda şöyle buyurmuştur:

'Halk, ezan okumak ile ilk saftaki fazileti(sevabı) bilselerdi ve sonra da ( ezan okumak ve ilk safta yer almak için) kura çekmekten başka çare bulamasalardı, muhakkak kura çekerlerdi.'(Buhari, Müslim).

'EZAN ile KAAMET ARASINDA YAPILAN DUA GERİ ÇEVRİLMEZ' (Tirmizi).

Şehadetleri DİN'İN temeli olan EZAN'IN okunma ve dinleme adaplarına riayet etmek gerekir. Bir başka yazımızda inşallah yazma umuduyla selam ve dua diyoruz…gencmedya55@@hotmail.com