Rusya ile yaşanan kriz, özellikle turizm ve tarım sektörünü yaraladı. Tarım sektöründe yaşanan ihracat krizinin ardından, turizm sezonunun yavaş yavaş açılmasıyla birlikte Rusya-Türkiye krizi sonuçlarını göstermeye başladı. Mart ayında Antalya'ya gelen turist sayısı %18 oranında azalırken, bu azalmada sadece Rusya ile gerilim değil, ülkede yaşanan terör saldırılarının da payı olduğu ifade ediliyor. 3 aylık kaybın ise %21 civarında olduğu söyleniyor.

RUS PAZARINDA BÜYÜK KAYIP

Antalya en dramatik kaybı, uçak krizi sonrası Rusya pazarında yaşadı. Antalya'da turizm sektörünün Almanlarla birlikte yüzde 50'den fazlasına sahip Rusya pazarındaki düşüş, üç aylık verilere göre 2015'e oranla yüzde 79 olarak gerçekleşti. Geçen yıl Ocak- Mart döneminde 32 bin 275 Rus turist havalimanından kente giriş yaparken, bu yıl aynı dönemde gelen Rus turist sayısı 6 bin 802 oldu.

Antalya'nın yaşadığı Rus turist kaybı, Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde olurken, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Türkiye'deki Rus turist kaybı yüzde 58.9 olarak ifade edildi. 2015 yılında 58 bin 338 Rus turist tatil için Türkiye'yi tercih ederken, bu yılın aynı döneminde gelen Rus turist sayısı 23 bin 947 oldu.

İSRAİLLİ TURİSTLER YÜKSELİŞTE

İsrail ile normalleşen ilişkiler nedeniyle İsrail vatandaşlarının Türkiye tercihi de artışa geçti. Geçtiğimiz dönemdeki sayısal verilere göre bu dönem İsrailli turistlerin sayısında %200'lere varan artışlar yaşandı. İsrail'den gelen turist sayısı 4 bin 845'ten 16 bin 57'ye yükseldi. 11 bin 212'lik fark istatistiklere yüzde 231 artış olarak yansıdı.