Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özen Kulakaç, 'hemşirelik mesleğinin cinsiyetinin kadın olduğu' söyleminin olduğunu belirterek, erkeklerin hemşireliği ekonomik nedenlerle tercih ettiğini ve meslekte azınlık olmayı göze aldığını söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü önderliğinde, Samsun Sağlık kurum ve kuruluşlarının işbirliğiyle 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında 'İyi Bakım Sempozyumu' düzenlendi. OMÜ Samsun Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma OMÜ Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Ferşat Kolbakır ve Prof.Dr. Şenol Eren, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. İlknur Aydın Avcı, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özen Kulakaç, Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanı Rahşan Yılmaz, öğretim üyeleri, hemşireler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Prof.Dr. Özen Kulakaç, 'Hemşirelikte Cinsiyet Farklılığın Oluşturduğu Fırsatlar ve Tehditler' konulu sunumunu yaptı. Kulakaç, 'Sağlık alanında hemşirelik dediğimizde cinsellik boyutu çok öne çıkıyor. Medyada 'hemşire' anahtar kelimesi ile girdiğinizde karşınıza hoş olmayan durumların çıktığını görüyoruz. Aynı kişi hemşire olarak erkek olduğunda bu sefer bakımda dokunma ile ilgili sorunların bu kişi toplumsal cinsiyetiyle ilgili olarak beklediğini görüyoruz. Hemşirelik genelde kadındır. Erkekler bunun benim cinsiyetçi yaklaşımı olarak görmesinler ama çoğunluğun kadın olduğu ve hemşirelik mesleğinin cinsiyetinin kadın olduğu söylemi var. Pek çok erkek için hemşirelikte olmak bu nedenle zorlaştırıcı olabiliyor. Hemşirelik orta sınıf, genellikle sağlık sisteminde doktordan sonra ve bakım tedaviden sonra geldiği noktadadır' diye konuştu.

Erkeklerin hemşireliği yurt dışında genellikle ikinci kariyer olarak yaptığını belirten Kulakaç, 'Yurt dışı literatür ile bizimkisi arasında çok fark var. Yurt dışında erkekler hemşireliği ikinci kariyer olarak yapıyor. Yani daha önce bir çalışması var, askerde bakım vermiş. O arada bakım yönünü keşfetmiş ve askerden sonra da hemşireliği seçmiş ya da ileri yaştalar, ailesinde hemşire olanlar var. Bakım yönünü keşfetmiş olma var. Biz de ise bunun tam aksi oluyor. Herhangi bir iş veya bakımda deneyimi olmayan, genç yaşta, ailesinde hemşire olan, askerlik yapmamış ve genellikle bekar olduklarını görüyoruz. Erkeklerin hemşireliği tercih etme nedenleri de ekonomik nedenler oluyor. Hemşireliği seçen erkekler, yalnız kadınların oluşturduğu mesleğin içerisinde azınlık olmayı değil, aynı zamanda toplumun erkek popülasyonu içerisinde de azınlık olmayı göze almışlar demektir' şeklinde konuştu.

12-14 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan sempozyumda Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri sunumlar yapacak.