Karadenizli fındık üreticisi fındık fiyatlarının yükselmesi için umutlu bekleyişini sürdürürken, serbest piyasadan gelen fiyat haberleri üreticiyi düşündürmeye devam ediyor.

Hafta başında Giresun'da fiyatlar hafif bir kıpırdanma yaşarken, bölge il ve ilçelerinde de fındık fiyatları sabit kalmayı başarmıştı. Yine hafta başında Ordu, Çarşamba, Düzce gibi bölgelerde fındık 9.50 TL'den alıcı bulurken, Giresun'da bu rakam 10 TL'lere yaklaşmıştı. Haftanın devam eden günlerinde fındık fiyatlarında yaşanan kaos ise, kelimenin tam anlamıyla üreticiyi üzmeye devam etti.

Birçok il ve ilçede fındık fiyatları ortalama olarak 50 kuruş düşüş yaşarken, Giresun'da yaşanan düşüş 75 kuruşlara kadar çıktı. Yaşanan bu düşüş birçok üreticiye göre piyasadaki tekeller nedeniyle ortaya çıkarken, üreticinin tek ümidi TMO'nun devreye girme ihtimali oldu. TMO'nun devreye girmemesi halinde fındık fiyatlarının rayına oturmayacağını düşünen üreticiler, özellikle TMO'nun alıma başlamasıyla birlikte serbest piyasada da fındığın değer kazanacağını ifade ediyor. Fakat TMO'dan fındık piyasasına müdahale edebiliriz açıklamasından sonra fındık üzerine başka bir açıklama gelmemesi de, üreticileri düşündüren başka bir konu olarak görülüyor.

ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI

Hafta başında 9.50 TL'den işlem gören %50 randımanlı kabuklu fındık fiyatları, haftanın ilerleyen günlerinde 9 TL'lere kadar düştü. 8.70 TL ile 9 TL arasında işlem gören %50 randımanlı kabuklu fındık, hafta başında 9.50 TL ile 9.20 TL arasında işlem görüyordu. Ortalama olarak 50 kuruş düşüş yaşanan Çarşamba'da, üreticiler fındıklarını elinden çıkarmamakta ve emanette tutmakta ısrarcı görünüyor. Birçok üretici, emanetteki fındığını piyasaya sürmek istemediğini ifade ederken, ilerleyen günlerde özellikle TMO'dan gelecek haberi beklediklerini dile getiriyor.

13 Mayıs 2016 tarihinde Samsun'da fındık fiyatları çift hanelere ulaştı ve bu tarihten sonra fındık fiyatları tekrar düşüşe geçti. 27 Mayıs 2016 tarihi itibariyle de Samsun'da fındık ortalama olarak 9 TL'ye alıcı buluyor.

İŞTE ÇARŞAMBA GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

GİRESUN FINDIK FİYATLARI

Giresun'da fındık fiyatları hafta boyunca istikrarlı bir şekilde ilerleme eğilimindeyken, piyasada yaşanan kaos nedeniyle fındık fiyatları birden düşmeye başladı. Kalitesine göre değişen fiyatlarda alıcı bulan fındıkta, 10.96 TL rakamlarını gören Giresunlu üreticiler, fiyatların daha da fazla artacağını düşünürken, 27 Mayıs 2016 tarihi itibariyle Giresun'da fındık fiyatları 8.20 TL ila 9.50 TL arasında işlem görüyor. Tombul fındık 9.15 TL'den alıcı buluyor. Sivri fındık 8.22 TL'ye alıcı buluyor. Kara fındık ise 8.50 TL'ye alıcı buluyor. Fiyatlar bir hafta öncesine kadar ortalama olarak 65 kuruş düşüş yaşadı.

İŞTE GİRESUN GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

ORDU FINDIK FİYATLARI

Ordu'da fındık fiyatları, bir dönem 10 TL'yi görürken, 10 TL'yi gördükten sonra piyasadaki düşüş trendi Ordu'yu da vurdu. 10 TL sonrasında 9.50 TL'ye kadar gerileyen Ordu fındık fiyatları, bir dönem 9.30 TL'ye kadar geriledi. Günümüzde ise %50 randımanlı fındık fiyatları, 9 TL'den işlem görüyor. 9.30 TL'yi gören fındık fiyatları nedeniyle Ordulu fındık üreticileri gerginliğini gizlemezken, haftanın son dönemlerinde fındık fiyatlarının 9 TL'ye kadar gerilemesi endişeleri daha da arttırdı.

İŞTE ORDU GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

DÜZCE FINDIK FİYATLARI

Bölgedeki fındık fiyatlarına paralel bir şekilde düşüşün gerçekleştirdiği bir diğer il ise Düzce oldu. Düzce'de fındık fiyatları uzun bir süre 9.25 TL ile 9 TL arasında değişirken, piyasadaki düşüş trendi Düzce fındık fiyatlarını 8.80 TL ile 8.60 TL arasına kadar indirdi. Bu düşüşle birlikte Düzce fındığı 45 kuruş civarında değer kaybederken, düşüşün devam etme ihtimali üreticileri düşündürüyor.

İŞTE DÜZCE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

FINDIKTA REKOLTE KAYBI %18

Fındık fiyatları tekrar düşüşe geçerken, yeni sezonda fındık rekoltesinde yaşanacak düşüş tahmini, üreticinin bir darbe de rekolteden yemesine neden oldu. Trabzon TÜİK tarafından açıklanan tahmine göre, yeni sezonda fındık rekoltesi %18 oranında düşüş yaşayacak. Fındıkta yaşanacak rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatların bir nebze olsun yükselmesi beklenirken, emanetteki fındıkların yeni sezonda piyasaya çıkacak olmasının, fındık fiyatlarını tekrar dalgalı bir hale getireceği ifade ediliyor.

TMO'nun fındık fiyatlarına müdahale sinyali vermemesi de, serbest piyasada fındık fiyatlarının bu derece düşük olmasında etkili olduğu ifade ediliyor.