TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, özellikle kırsal mimariyi çok önemsediklerini belirterek, "Bunların kazanılması ve kurtarılmasına yönelik bir çabanın gösterilmesi için hep birlikte yeniden kendi içimizde, yeni bir bilinçle hareket edeceğiz" dedi.

Edirne Belediyesi'nin ev sahipliğinde Margi Otel'de gerçekleştirilen seminere, Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Ak Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

"ATALARIMIZIN BIRAKTIKLARI İZLERİ VE HATIRALARI YERİNDE İNCELEYECEĞİZ"

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 160 kişilik bir heyetle birlik olarak Bulgaristan ve Romanya'ya ata yadigarı eserleri incelemek amacıyla ziyaret gerçekleştireceklerini belirterek, "Şu anda 160 arkadaşla buradayız. Ülkenin 130 belediye başkanı var bu salonda şu anda. 30 da meclis üyesi kardeşimizle diğer katılımcılarımız var. 160 kişiyle beraber buradan Bulgaristan'a oradan da Romanya'ya geçeceğiz ve 3-4 günlük bir turla Osmanlı'nın, atalarımızın bıraktıkları izleri ve hatıraları yerinde inceleyip, yerinde konuşacağız" diye konuştu.

"SEYAHAT ETTİĞİMİZ ŞEHİRLERDE İYİ VE KÖTÜ ÖRNEKLERLE BİLİNCİMİZİ TAZELEYECEĞİZ"

Yılmaz, Bulgaristan ve Romanya ziyaretlerinin sadece Tarihi Kentler Birliği vizyonu ve misyonu çatısı altında kalmayacağına değinerek, "Sadece tarihsel anlamda konulara bakmakla kalmayacağız. Bilgi ve görgümüz genişleyecek. Belediyecilik konusunda iyi ve kötü örnekleri alacağız. Ben tüm arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Ben çok iyi biliyorum ki, siz her seyahatten dönüşünüzde kafanızda ve yüreğinizde birçok yeni şekillenmişlikle dönüyorsunuz. Bu şekillenmişliklerin aslında hepsi oralarda gördüğümüz iyi örnekler olmayacak. Kötü örnekler de olacak ve kötü örnekleri kendi şehirlerimizde tekrarlamamak üzere bilincimizi tazeleyeceğiz en azından. Bizim gittiğimiz bu bölgelerde bizden daha iyi örneklerin çok olacağını zannetmiyorum. Ama kötü örnekler de bizim yapmamız gereken şeyleri bize hatırlatacağı için önemlidir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"TKB OLARAK KIRSAL MİMARİYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

Kırsal mimari de ata yadigarı, ihmal edilmemesi gereken muhteşem köy konaklarının ve tesislerinin yok olmaması için özenle çalışacaklarını dile getiren TKB Başkanı Yılmaz, "Özellikle kırsal mimariyi önemsiyoruz. Kentlerimizdeki ata yadigarı mimarinin yanında kırsalda da ihmal edilmemesi gereken muhteşem köy konakları, muhteşem ata yadigarı binaların ve tesislerin köylerimizde harap olup, yıkılmakta ve yok olmakta olduklarına hep birlikte tanıklık ettik. Özellikle bu 30 şehrin büyükşehir olmasından sonra Samsun'da bunların içerisinde köylerimiz de bize bağlandıktan sonra köylerimizdeki o muhteşem köy konaklarının bir bir yok olduğuna bir kez daha tanıklık ettik. Ve bunların da kazanılması ve kurtarılmasına yönelik bir çabanın gösterilmesini hep birlikte yeniden kendi içimizde, yeni bir bilinçle bu noktaya gelmemiz gerektiğini konuştuk" dedi.