Baklava ve çikolatadaki görünmez tehlikeye dikkat!

Bayram öncesi alışverişin ilk sırasında yer alan baklava ve çikolata, yüksek fiyatıyla el yakarken, bu ürünlerin ucuzları ise içerdiği margarin yağı glikoz nedeniyle ileride sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Baklava ve çikolatadaki görünmez tehlikeye dikkat!

Ramazan Bayramı’na günler kala vatandaşların bayram alışverişi de hızlandı. Listelerin ilk sıralarında yer alan baklava ve çikolatanın fiyatının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar da ucuz ürünlere yöneliyor. İşin uzmanları ise vatandaşları ucuz ürün alıp sağlıklarından olmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Çikolatacı Kemal Kutucu, piyasada kilosu 20-25 liraya satılan ürünlerin gerçek çikolata değil, kokolin olduğunu söyledi. Kokolinin margarin yağından, çikolatanın ise kakao yağından imal edildiğini aktaran Kutucu, “Fiyatı da ona göre fark ediyor. İnsanlar son yıllarda kaliteli ürünler almaya başladı. Aldıkları miktar düşse de kaliteye yöneldiler. Kaliteli bir çikolata 40-45 TL’den başlıyor. Bu lüks semtlerde ikiye katlanabiliyor” dedi.

Gerçek çikolatanın vücuttaki serotonin düzeyini arttırdığını ve insana mutluluk verdiğini dile getiren Kutucu, “Gerçek bir çikolata yediğinizde bunu hissedersiniz ve birkaç tane daha çikolata yeme ihtiyacı duyarsınız. Gerçek çikolata ağızda erir, damağınızda hiçbir yağ tabakası kalmaz” diye konuştu.

“12 LİRAYA BİLE BAKLAVA SATAN VAR”

Baklavacı Eren Kurt ise bayram gelmeden işlerinin arttığını söyledi. Ramazan Bayramı’nın 1 haftalık sürecinde Gaziantep’ten 40 ton baklava çıktığını ifade eden Kurt, “Birçok firma baklava üretiyor. Merdiven altı tabir edilen üretimlerde kilosu 12 liraya bile baklava satanlar var. Biz, 30 liraya bile baklava sattıkları zaman hayret ediyoruz. Müşterilerimize uzak durun diye tembih ediyoruz. Bunlarda şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor. Bu da ileriki zamanlarda diyabet hastalığı yapıyor” dedi.

FISTIK YERİNE MERCİMEK VE BEZELYE

Coğrafi tescilli olan Gaziantep Baklavası’nda antepfıstığı kullanıldığını anlatan Kurt, “Ucuza satanlar yeşil renginden dolayı mercimek ya da bezelyeyi kıyıp üzerine fıstık aroması katıp satıyorlar” diyerek vatandaşları gerçek baklava konusunda ise şu şekilde uyardı; “Baklavanın üzerindeki parlaklık doğal iştah açan bir renk olacak. Glikoz şurubu kullandıkları zaman sahte aşırı bir parlaklık oluyor. Üzerinde plastik bir tabaka varmış gibi oluyor. Klasik baklavalar 60 liradan başlıyor. Bugün biz 50 liradan aşağı satılan baklavaların yenmesini tavsiye etmiyoruz. 1 kilo fıstıktan 100 gram fıstık içi çıktığını düşürseniz her şeyin maliyeti ortaya çıkıyor” diye konuştu.



EN ÇOK OKUNANLAR

Manisaspor evinde Samsun'a kaybetti

1 Manisaspor evinde Samsun'a kaybetti

Denizlispor Teknik Direktörü Yusuf Şimşek: 'Önümüzdeki haftalarda telefi ederiz'

2 Denizlispor Teknik Direktörü Yusuf Şimşek: 'Önümüzdeki haftalarda telefi ederiz'

Üniversitesi öğrencisi Ece Çelik'i ezdiği gerekçesiyle tutuklanan zanlının avuka

3 Üniversitesi öğrencisi Ece Çelik'i ezdiği gerekçesiyle tutuklanan zanlının avuka

Kına dönüşü katliam Otomobile açılan ateş sonucu 3 kişi hayatını kaybetti 1 k

4 Kına dönüşü katliam... Otomobile açılan ateş sonucu 3 kişi hayatını kaybetti 1 k

Adıyaman'da ortalığı savaş alanına çeviren kavga

5 Adıyaman'da ortalığı savaş alanına çeviren kavga

Başkent'te trafik kazası: 2 yaralı

6 Başkent'te trafik kazası: 2 yaralı

Kuşadası'nda trafik kazası, 1 yaralı

7 Kuşadası'nda trafik kazası, 1 yaralı

Denizli'de sağanak yağış vatandaşlara ve sürücülere zor anlar yaşattı

8 Denizli'de sağanak yağış vatandaşlara ve sürücülere zor anlar yaşattı

Ataşehir'de feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti

9 Ataşehir'de feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti

Otoyolda yolun karşısına geçmek istedi, canından oldu

10 Otoyolda yolun karşısına geçmek istedi, canından oldu


SIRADAKİ HABER