Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Yıldırım, bütün bakanlar ve milletvekilleri ile birlikte Diyarbakır'a önemli müjdeler vereceklerini belirterek, doğu ve güneydoğuya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek olan kalkınma ve yatırım hamlesini başlattıklarını kaydetti. Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket isterim" şiirini okuyan Yıldırım, "Kardeşlik için buradayız, mutlu bir Türkiye, mutlu bir bölge, mutlu bir Diyarbakır için buradayız. Buradan 79 milyon vatan evladını en kalbi duygularımla selamlıyorum" dedi.

"Şer odakları ellerinden geleni yaptı"

2005 yılında, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır'da tarihi bir konuşma yaptığını anımsatan Yıldırım, "Yeni bir sayfa açmıştı. O sayfayı lekelemek için şer odakları ellerinden geleni yaptı. Bizim memleket sevdamız bitmedi. Diyarbakır'a aşkımızı hiç kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemeyecek. Ne şehirlerde yol kesen, kuyu kazan, tuzak kuran alçak PKK terör örgütü, ne milletimize ve devletimize pusu kuran FETÖ, ne de barış dini İslam'ın temiz adını kanla lekelemek isteyen DAEŞ terör örgütü memleket sevdamızı, adalet duygumuzu asla lekeleyemez. Demokrasiden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Sonsuza kadar birbirimizin, vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Sonsuza kadar kardeşliğimize sahip çıkacağız. Her türlü ayrımcılık ve ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacak. Biz 79 milyon vatandaşımızla biriz, beraberiz. Bu bütünlüğe zarar vermek isteyenler amacına ulaşamayacak" diye konuştu.

"Kucaklaşmak için buradayız"

Doğu ve Güneydoğu'nun yüzünü güldürmek, kardeşliği perçinlemek ve kucaklaşmak için burada olduklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, "Ülkemizin kaynaklarını adaletle paylaşmak, bölgesel kalkınma farklarını asgariye düşünmek ve yeniden şaha kalmak için buradayız. Yatırım, üretim, iş ve emek için buradayız. Adalet ve barış için, refah ve huzur için, demokrasi ve hukuk için buradayız" dedi.

"Devlet karanlık eli kırdı"

"Yakın zamana kadar devlet ve vatandaşların arasında kendini gizleyen bir şebeke, hem devlete hem de millete pusu kuran karanlık bir el vardı" diyen Yıldırım, şunları kaydetti.

"15 Temmuz gecesi bu karanlık el kırıldı. 15 Temmuz'da Diyarbakır'ın demokrasiden yana verdiği destek için milletim adına ülkem adına sizlere teşekkür ediyorum. Al-yıldızlı bayrağını alan meydanlara indi. Diyarbakır tercihini Türkiye'nin geleceğinden yana yaptı. Teröre değil, kardeşliğe selam durdu. 15 Temmuz'u yeni bir kurtuluş savaşı olarak görüyoruz. O gün hep birlikte omuz omuza olduk. O gün sizler Türkiye'nin onurunu şerefini alçak FETÖ'ye çiğnetmediniz. Türkiye'ye, bayrağa, devlete ve demokrasiye sahip çıktınız. 15 Temmuz'da Türkiye'nin, al-yıldızlı bayrağın, vatanın bütünlüğünden yana çok güçlü bir irade ortaya koydunuz. Diyarbakır'ın, Ankara'nın ve İstanbul'un yanında olduğunu bütün cihana gösterdiniz. Eli kanlı örgütlere verdiğiniz cevap için size çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz'da sadece beynini Pensilvanya'daki terör elebaşına teslim edenlere değil, Kandil'deki terör baronlarına teslim edenlere de karşı çıktınız. Ülkemizin doğusu ve batısıyla, her tarafıyla o gece iftihar ettik. Vatandaşımızın desteği ile inşallah bütün terör örgütlerini yok edeceğiz. Terör örgütünü milletimizle aramızdan süpürüp, atacağız. Bu ülkeyi bölmek isteyenler vatanımızın bütünlüğünü parçalamak isteyenler asla çözümün bir parçası değildir, olamaz da. Çözüm milletin ta kendisidir. Çözüm sizsiniz ve siz ile biz birlikte Türkiye'yiz. Kan dökenler, can alanlar, cinayet işleyenler çözüme karşıdır. PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'ın eline silah verenler aynı odaklardır. Değerli kardeşlerim bizim tek amacımız ülkemizi güçlü hale getirmek ve demokrasimizi geliştirmek. Vatandaşlarımız ile devlet arasında hiçbir anlaşmasızlık bırakmamaktır."

"Suriye'nin toprak bütünlüğü için oradayız"

Yıldırım, Türkiye için ne istiyorsalar, komşuları için de aynısını istediklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Yürüttüğümüz Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı operasyonu kendi güvenliğimiz olduğu kadar Suriye'nin güvenliği ve toprak bütünlüğü için de önemlidir. 'Türklerin orada ne işi var' gibi laflar duruyoruz. Çünkü Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometre hududu var. Asıl binlerce kilometre uzaktan gelenlerin ne işi var. Siz Antep'e geleceksiniz 54 vatandaşımızı katledeceksiniz biz de tepki vermeyeceğiz öyle mi? Fırat Kalkanı ile oradayız. Çünkü sınırlarımızı korumak vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamak, Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zamanki DAEŞ, PKK uzantısı PYD, YPG terör örgütleri ülkemize zarar vermeyecek olursa o zaman geri döneriz. Aksi halde vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak en önemli işlerimizden biridir. Uluslararası terör tacirlerine hizmet edecek bir proje ile Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek. Suriyeli Araplarla, Kürtlerle, Türklerle, Türkmenlerle, Şiilerle ve Sunilerle kardeşiz. Hiçbir sorunumuz yok. Terör arkasında duranlar buradaki mücadelemizi gölgelemek için Suriye'deki Kürtlere karşı mücadele verildiği yalanını acımasızca yayıyorlar. Hangi ülkeden olursa olsun Kürt kardeşlerimizle hiçbir sorunumuz yok."

"Terör örgütlerine para aktaranlar hesap verecek"

Irak'ta Saddam'ın zulmünden kaçan Kürtlere kucak açanın Türkiye olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, şu ifadelerde bulundu:
"Kobani'de de DAEŞ'in zulmünden kaçan Kürtlere kucak açan Türk milleti olmuştur. Çünkü Türk milleti zorda, darda olanlara hep yardım etmiştir, kucak açmıştır. Türkiye, Kürtlerin de, barışın da yegane temsilcisidir. Onları birbirine düşüren uluslararası terör tacirleridir. Topraklarımıza fitne tohumu ekmek istiyorlar. Bunlar bu topraklar da yeşermez. Bizim endişelerimiz, acılarımız ve sevinçlerimiz tarih boyunca hep bir oldu, bir olmaya devam edecek. Kalplerimiz, kıblemiz birdir. Birliğimizi hiçbir uluslararası terör taciri ve örgüt bozamadı, bozamayacak. Terörle mücadele devam ederken herkesi davet ettiğimiz zemin hukuk zeminidir. Vatandaşa, hizmet vermek üzere seçilen herkes hukuka uymak zorundadır. Halkın iradesini, devletin imkanlarını terör örgütlerine tahsis edenler mutlaka karşılığını görecekler. Burada hukuka uygun görev yapan, terör örgütleriyle işbirliğine girmeyen belediye başkanlarının, meclis üyelerinin endişe etmesine gerek yoktur. Onlarla ilgili hiçbir işlem yapılmayacaktır. Ama bütün imkanlarını, bulunduğu şehre altyapı, üstyapı hizmeti yapsın diye gönderilen paraları terör örgütüne aktaranlar bu yaptıklarının hesabını verecekler."

"Oradan konuşacağına gel Dürümlü'den konuş. Katlettiğiniz 16 masum vatandaşın yakınlarının yanında konuş"

Başbakan Binali Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir Alman gazetesindeki "PKK terör örgütü değildir" ifadelerine tepki göstererek, "Oradan konuşacağına gel Dürümlü'den konuş. Katlettiğiniz 16 masum vatandaşın yakınlarının yanında konuş. Diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun. Çözüm mözüm yok. Tekrar ediyorum, çözüm millette ve terör örgütü ile çözüm olmaz" dedi.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı'nda 23 ili kapsayan yatırım paketini açıkladı. Doğu ve Güneydoğu'da kapsamlı bir yatırım destek hamlesi başlattıklarına dikkat çeken Başbakan Yıldırım, 23 ilde yatırım yapmak isteyen işadamlarına, esnafa, çiftçiye, gençlere ve kadınlara önemli haberlerinin olduğunu kaydetti.

Program içerisinde teşvikler, destekler ve hibe yatırımları olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapıyoruz. Sadece Sur için 1,9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Şırnak merkez, İdil, Yüksekova, Cizre, Nusaybin ve Silopi için 7 milyar TL yatırım yapacağız. Hendek ve çukur siyasetinde vatandaşı devletine karşı isyana, direnişe çağıran kanlı PKK terör örgütünün bu çağrısına kulak vermeyip, devletinin milletinin yanında yer alan bütün vatandaşlarımızı gönülden kutluyorum. Yapacağımız her iş planlara projelere uygun olarak yapılacak. Sur'da bunun aksini söyleyenler yapılan hizmetleri engellemek istiyorlar. Sur için toplu konut tarzı çok katlı binalar yapılmayacak. Hepsi yalan, hepsi dolan. Sur'un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Çünkü Sur Diyarbakır'ın en güzel tarihi mirasıdır. Ama o Sur'un mahallesini tarumar etti bu alçak terör örgütü. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyüktür, yıkılanı en güzeliyle yeniden yapar. Ama giden hayatlar geri gelmiyor" diye konuştu.

"Terör örgütü ile çözüm olmaz"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Almanya'da, "PKK'yı terör örgütü kabul etmiyoruz" dediğine işaret eden Yıldırım, "Oradan konuşacağına gel Dürümlü'den konuş. Katlettiğiniz 16 masum vatandaşın yakınlarının yanında konuş. Diri diri yaktığınız Diyarbakır'daki vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun. Kim yaptı, kim bu Mehmetçikleri şehit ediyor, kim bu sivil vatandaşları katlediyor. Değerli vatandaşlarım, büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu tehlike ülkenin birliğinin, beraberliğinin bozulması Türkiye'nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar Türkiye'nin her toprağında. Operasyonlar güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok tekrar ediyorum. Çözüm milletle, terör örgütü ile çözüm olmaz" dedi.

"Tüm vatandaşların mağduriyeti bitecek"

2017 yılının sonunda Sur'da evi ya da işyeri zarar gören tüm vatandaşların mağduriyetinin bitmiş olacağını anlatan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"1 ay içinde Cizre'de 2 bin 500, 2 ay içerisinde Yüksekova'da bin 500 konut yapımına başlanmış olacak. Gazi ve Melikahmet Caddelerindeki bütün yapılar ahşap ve taş mimari ile yenilecek. Sur içinde yıkılan evler tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapılacak. Hazreti Süleyman Camisi'nin etrafını yenileyeceğiz. Dünyaca ünlü bir sanat müzesi yapacağız. Celal Güzelses adına müzik evi yapacağız. Bu 7 merkeze gençlik ve kadın merkezleri yapacağız. Terörden zarar gören şehirlerimizi tamamen yeniliyoruz. İlçelerimizi tamamen yeniliyoruz. Konutlarla, yollarla, altyapıyla, hastanelerle parklarla, ibadethanelerle ve sosyal tesisleriyle tekrar ayağı kaldırıyoruz. Özellikle Diyarbakır Sur'u diğer yerlerde olduğu gibi tarihi dokuya sadık kalarak yeniden inşa ediyoruz. Anıt niteliğindeki yapıları yeniliyoruz. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız ve hak sahiplerine teslim edeceğiz. Evlerinden, barklarından olan vatandaşlarımız konutları bitinceye kadar kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız. Bu şehirlerimizin ilçelerimizin imarı için Diyarbakır'a ilk etapta 1,9 milyar TL, Şırnak'a 3,5 milyar TL, Hakkari'ye 2,5 milyar TL, Mardin'e 1,8 milyar TL kaynak ayırdık. Bu illerimizden imarı için, yeniden alt yapısı ve üstyapısıyla yenilenmesi için toplam 10 milyar TL para harcayacağız."

"Eşya kayıpları için 255 milyon TL ödenecek"

Terör yüzünden evleri ve işyerleri hasar gören vatandaşların zararlarının da ödeneceğini ve eşya kayıpları için de 255 milyon TL ödeme yapacaklarını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
"Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 stadyum yapıyoruz. Bunlar için toplam bütçe 214 milyon TL. 23 ilde yapacağımız toplam konut sayısı da 67 bin olacak. Ardahan, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Şanlıurfa ve Van'da 305 milyon TL harcama ile 15 yeni hastane yapıyoruz. 11 ilde 51 yeni karakol yapılacak. 690 milyon bir bütçe öngörüyoruz. Konteynır kent projelerine de 102 milyon harcama yapıyoruz. Terörden zarar gören halkımıza her türlü sosyal desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Terörden etkilenen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağız. 2016-2017'de kullanılmak üzere 216 milyon TL'lik bütçe ayırdık. 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza çok daha kaliteli ve yeterli hizmeti getirmek. Bu illerimizde kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açıyoruz. Bunun için toplam 125 milyon TL'lik yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon TL'lik bir bütçe öngörüyoruz. Her defa söylüyorum. Benim en fazla hoşuma giden kelime yatırımdır. Çünkü yatırım üretim demektir, iş demektir, zenginlik demektir. Teröre karşı en büyük cevap dur durak demeden yatırıma devam etmektir. Teröre karşı en büyük cevap omuz omuza ay-yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır."

23 ilde cazibe merkezi oluşturulacak

Başbakan Binali Yıldırım, 23 ilde cazibe merkezleri oluşturacaklarına dikkat çekerek, bu illere yatırım yapacaklara devletin arsayı bedavaya vereceğini, fabrikayı kuracağını ve makine ile teçhizat için '0' faizle kredi vereceğini vurguladı. Öncelikli hedefin terörün ortadan kaldırılması olduğuna dikkat çeken Yıldırım, terörün ortadan kaldırılmaması konusunda projelerin gecikeceğini kaydetti. Yıldırım, terör örgütü PKK'nın dağa çıkardığı genç sayısında 10 kat azalma olduğuna da dikkat çekerek, bunun telaşını yaşadıklarını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı'nda 23 ili kapsayan yatırım paketini açıkladı. Doğu ve Güneydoğu'yu büyük yatırımlarla buluşturduklarına dikkat çeken Yıldırım, "Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Malatya, Elazığ, Tunceli, Adıyaman ve Bingöl'de, 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. 4'lü, 5'li ve 6'lı gruplar halinde 5 merkez oluşturduk. Bu illere yatırım yapacak yatırımcılara yatırım yerini tamamen bedava veriyoruz. 'Buraya yatırım yapmak istiyorum' diyen herkese yer verdiğimiz gibi ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp, teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak kiraya vereceğiz. Her yıl bu 23 il içerisinde 8 ilde her birinde 10 fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. Fabrika başına 200 ile 800 kişi civarında istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor" dedi.

"En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak"

Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Neden işsizlik? Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu? 'Buyur yap' diyoruz. 'Terör var' diyor. Adam canından, malından korkuyor gelmiyor. En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Bunu ortadan kaldıramazsak bu projeler de gecikir. Gerçekleşmesi de daha sonraki yıllara kalır. Öncelikli konu terörden bölgenin temizlenmesidir" diye konuştu.

"Destekler 10 yıl boyunca devam edecek"

Yatırım yapmak isteyenlere makine ve teçhizat alımları için '0' faizli kredi vereceklerini de vurgu yapan Yıldırım, şunları söyledi:
"Arsayı verdik, binayı yaptık içine makine koyacağız. Al makineyi kardeşim. Teminat desteğini de kredi yatırım fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin, yatırım yapsın. İş versin aş versin bölge de Türkiye de zenginleşsin. Bu destekler 2027 yılına kadar, yani 10 yıl boyunca devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit anapara ödemesi şeklinde olacak. Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu'ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz. Kurumlar vergisinden istisna getiriyoruz. Bir başka istihdam alanı da çağrı merkezi. Çağrı merkezi maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20-25 bin civarında olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak. Özellikle gençlerimiz bu mesleklerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar."

"Gençlere geleceği ve yaşamayı vadediyoruz"

Gençlere seslenen Başbakan Yıldırım, şu ifadelerde bulundu:

"Size bu terör örgütü ne vadediyor. Dağı, ölümü vadediyor. Siz daha ömrünüzün baharındasınız. Biz yaşamayı. Geleceği vadediyoruz. Türkiye'yi size emanet edeceğiz. Onun için bu çıkmaz sokaktan medet ummayalım. Bu karanlık yoldan dönelim. Size güzel bir haber vereyim. 2015 yılına göre, dağa çıkardıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu. 4 binden 400 indi. '0'a inecek. Şimdi bunun telaşını yaşıyorlar. 'Ölüme sürecek genç bulamıyoruz' diye birbirleriyle kavga ediyorlar. Daha çok kavga edeceksiniz. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz. Onlar bu ülkenin geleceği. Onlar Türkiye'nin geleceği. Bugün nüfusumuzun yüzde 100'ünü onlar oluşturmuyor. Ama gelecekte yüzde 100 onlardan olacak. Bu toprakları biz bu gençlerimize emanet edeceğiz. Onun için terör örgütlerinin bu gençlerimizi ömrünün baharında yok etmesine asla izin vermeyeceğiz. Şunu iyi bilmenizi istiyorum, hepimizin fikri başka, inancı başka olabilir. Gözünün rengi, teninin rengi başka olabilir. Buna biz karar vermiyoruz. Ama başka olmayan bir şeyimiz var. Gözümüzün içinden düşen yaşların hep aynı renktir. Birinci hedefimiz gözyaşını dindirmektir. Kardeşlerini tekrar birbiriyle kucaklaşmaktır. 15 Temmuz'da yaptığını yapmaya devam edin. Bayrağını alın, gururla sallamaya devam edin. Hiç kimse bir şey yapamaz. FETÖ'sü de BTÖ'sü de aynı karargahtan emir alıyor. Vardiyalı çalışıyorlar. 15 Temmuz'a kadar FETÖ, şimdi de BTÖ vardiyada. Ama onların sonu da yakın."

Planlanan yatırım 62 milyar TL

Başbakan Binali Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi" paketini açıkladığı Diyarbakır'da, 23 ile planlanan kamu yatırımının 62 milyar TL olduğunu, bunun özel sektör yatırımları ile birlikte 140 milyar TL'ye ulaşacağını vurguladı. İşadamlarına seslenen Başbakan Yıldırım, 'Gelin yatırımı buralara yapın. 'Yapacağız, istihdam oluşturacağız' deyin. Güvenliğinizi sağlamak bizim görevimiz. Destekleri vermek bizim görevimiz' dedi.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda 23 ili kapsayan yatırım paketini açıkladı. Yıldırım, gençlere destek için 8 girişimci merkezi kurduklarını belirterek, bütün bu civarda üretilen malların tanıtımını bizzat kendilerinin yapacağını kaydetti. Bu amaçla, bu merkezlerin her birine birer adet büyük fuar merkezi inşa edeceklerini anlatan Yıldırım, 'Bir başka müjdemiz, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapacağız. Ürettiğiniz ürünleri nasıl satacaksınız diye derdiniz olmayacak. Türkiye dünyaya 4 milyar dolar yardım yapıyor. İşte bu yardımları buradaki fabrikamızda üretilen mallarla yapacağız. Üretimin pazarlaması diye bir dert olmayacak. Üretimini Doğu'da ve Güneydoğu'da yapan bütün yatırımcılarımıza kamunun alım garantisini vereceğiz. Polisimizin, askerimizin kıyafet ihtiyacı var. AFAD, Kızılay ve sosyal güvenlik kurumlarının ilaç, medikal ihtiyaçları var. Bu bölgede üretenlere diyoruz ki; 'Sen bunları yap, alıcısı biziz kardeşim.' Satma derdin olmayacak. Bütün bunların yıllık maliyeti 1 milyar 300 milyon. Toplam tutarı ise 16 milyar TL' dedi.

'Tarım ve hayvancılığa 3,7 milyar TL yatırım'

Her türlü gelir getirici hayvancılık faaliyetlerine önem vereceklerine dikkat çeken Yıldırım, 'Tarımsal desteklerimizi havza bazında gerçekleştireceğiz. Yem bitkileri ekimine yüzde 50 daha destek ilave edeceğiz. Sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekliyoruz. Bu destekleri bu bölgelerde yüzde 50 artıracak vereceğiz. Bu sayede ürün verimliliğinde yüzde 25 bir artış hedefliyoruz. Sulamaya ve toplulaştırmaya hız vereceğiz. Miras yoluyla tarlalar bölünüyor. Dolayısıyla hiç kimse bu işten bir şey anlamıyor. Şimdi bu toplulaştırma ile daha büyük parseller elde edilecek ve tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da tarım ve hayvancılık işlerinin geliştirilmesi için tam 3,7 milyar liralık yatırım yapacağız. Ayrıca yıllık ek olarak 380 milyon TL tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz' diye konuştu.

'Karayollarına 8,5 milyar TL yatırım'

Pakette birçok desteğin olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, şu ifadelerde bulundu:

'6 bin 900 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı döşeyeceğiz. Bu yatırımlar için harcayacağımız para 3 milyar 150 milyon TL. Bu yörelerdeki doğal enerji kaynaklarını vatandaşın hizmetine sunacağız. Petrol doğalgaz aramaları için 900 milyon TL bütçe ayırdık. Toplam 900 kilometre uzunluğuna sahip 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. Terörden hasar gören 322 kilometre yolu tamamen yeniliyoruz. 2 kilometrelik 2 köprü, 71 kilometre uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Karayolları yatırımları için bölgede harcayacağımız para 8,5 milyar TL.'

'Bölgenin kurtuluşu tarımda'

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki yörelerde bir milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20'sinin sulamaya açıldığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

'Geri kalan kısmın yüzde 80'inin sulamaya açılması için tam 5 katrilyon bütçe ayırdık. Önümüzdeki 4 yıl iki konu bölge için önemli. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda. Arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın Silvan Barajı'nı yapacağız. Buradaki Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki 1,1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 45'ini açtık. Geri kalanı için de 5,5 milyar TL yatırım yapacağız. Böylece önümüzdeki 4 yılda sulanmayan arazi kalmayacak. 10 milyar TL yatırımla toprakları suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak. Sulu tarım bölgede çok daha gelişecek. Bu sulamayla 3,7 milyarlık tarım gelirinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz, bir yılda 4 milyarı geri geliyor. Böyle bir yatırım var mı? 2,5 yılda kendini amorti ediyor. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlanıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Toplamda günlük 45 bin metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Bu içme suyu yatırımlarının toplam bedeli 700 milyon TL'dir. Ulaştırma, enerji ve sulama yatırımlarının maliyeti 27 milyar TL.'

'100 ağız ve diş sağlığı merkezi yapılacak'

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Bayburt ve Gümüşhane toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezi projesinin hızla tamamlanacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

'Bunların bir kısmı yapılıyor. Bir kısmı da yeni başlayacak. 3 yıl içerisinde 100 tesisimiz tamamlanmış olacak. Toplam tutarı 3 milyar TL. Doğu ve Güneydoğu illerimizde 351 tane toplum sağlığı, 660 tane tane yeni merkez açacağız. Toplam 1011 tane merkez açacağız. Toplam tutarı 1 milyar 100 milyon TL olacak. Değerli doktor ve sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağı konutları da unutmadık. 253 milyon TL ile toplam 34 bin 800 lojman ve hekimevi yapacağız. Sağlık yatırımlarını hızla tamamlanıyoruz. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri, fizik tedavi merkezleri, madde bağımlılığı merkezleri, sağlık ocakları yatırımlarını süratle tamamlıyoruz. Bunların tamamının yatak kapasitesi 17 bin 770. Ve alan olarak da 4 milyon 250 bin metrekare. Bu sağlık merkezinde diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist gibi çalışanlar olacak. İlk etapta hastanelerimize 35 milyon TL'lik tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bölgedeki sağlık yatırımlarımız özetle tutarı 4,5 milyar TL'dir.'

Genç ve çocuklara spor tesisi müjdesi

Gençler ve sporcular için yeni spor tesisleri yapacaklarını anlatan Yıldırım, 'Çocuklarımızın ve gençlerimizin daha çok spor yapmaları için, terör belasından uzak bulunsun diye çok önemli yatırımlarımız var. Çocuklarımızı ve gençlerimizi spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Spor barıştır, kardeşliktir, hoşgörüdür. Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7, Muş'ta 4 tane büyük spor tesisi yapıyoruz. Mahalle tipi futbol sahaları, voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açıyoruz. 40 tane de mobil gençlik merkezini faaliyete geçiriyoruz. 20 bin gencimize yönelik yurt içi kamp ve 10 bin gencimize yönelik yurt içi hareketlilik projemizi hayata geçiriyoruz. Gençlerimize yönelik bu saydığımız yatırımlarımızın toplam tutarı da 434 milyon TL'dir. Peki bunları niye yapıyoruz, çünkü bizim için İstanbul neyse Diyarbakır da o, İzmir neyse Mardin de o, Ankara neyse Van da o. Çünkü biz doğusu ile batısıyla, kuzeyi ile güneyiyle 79 milyon biriz, beraberiz ve birlikte Türkiye'yiz. Ne ekonomik ne sosyal ne de kültür bakımından doğu, batı, kuzey ve güney ayrımı asla yapmadık. Bunun ispatı bu saydığım 23 ile AK Parti iktidarından önceki 14 yılda 30 milyar TL, AK Parti iktidarındaki 14 yılda 80 milyar TL yatırım yapılmış. Neredeyse 3 katı. Terörle mücadeleye rağmen. Terörü bitirdiğimizi düşünün. Bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız. Hem uçarız hem de bölgeyi ayağı kaldırırız.'

'Türkiye etrafındaki mazlumların da garantisi'

Türkiye'nin sadece kendi milletinin değil, etrafındaki mazlum milletlerin de garantisi olduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, 'Onun için Türkiye'ye saldırıyorlar. Neden bütün mihraklar Türkiye'nin üzerine geliyor. Çünkü Türkiye çökerse buradaki hesapları tutacak. Türkiye ayakta olursa onlara burada ekmek olmayacak. Çünkü bayrağına ve geleceğine güvenen büyük bir millet var. Kim bu ülkede askeri, polisi, korucuyu şehit ediyorsa, kim masum insanları öldürüyorsa ister Kürt olsun, ister Türk olsun bunların hepsi bölücüdür, teröristtir. Onun için bizde etnik düşünce yok. Tek düşünce var. Tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan. Buna uyan herkesin başımız gözümüz üstünde yeri var. Buna uymayan herkes bizden, bu milletten korksun. Kim olduğu önemli değil. Bizden göreceği muamele aynıdır. Ülkemizin her bir metrekaresi bizim için aynı kutsallığa sahiptir' dedi.

'Destek vermek bizim görevimiz'

Bu yatırım ve destek hamlesiyle çok önemli bir yere gelineceğine de dikkat çeken Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Yatırımcılara buradan sesleniyorum, gelin yatırımı buralara yapın. 'Yapacağız, istihdam oluşturacağız' deyin. Güvenliğinizi sağlamak bizim görevimiz. Destekleri vermek bizim görevimiz. Sizin göreviniz de ülkenize güvenmek ve burada yatırımları yapmak. Devlet millet el ele vererek, dayanışma içerisinde bu işleri başaracağız. Şimdi bizi dinleyen vatandaşlarımızı diyecek ki bunlar gömü mü buldu? Nereden bu paraları bulup, harcayacaklar? 14 yıla dönüp bakın. Türkiye'nin petrolü yoktu, petrol mü buldu. Türkiye hangi yeni imkanları, kaynakları buldu. Kaynak insan, kaynak Türkiye kardeşlerim. Böyle bir milletiniz, böyle bir gençliğiniz olursa hiçbir şeyden korkmayın. Bütün bu planlanan yatırımların tutarı 62 milyar TL. Devletin yaptığı yatırımların oranı yüzde 50'nin altında bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. 140 milyarlık yatırım yapılacak bölgeye. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde. Peki ne olacak? 4 yılda 140 milyar TL özel sektör, kamu sektörü yatırım yapacak. Yapacağınız iş var. Takip edeceksiniz. Geldi, 'Memleket isterim' şiirini okudu, bir sürü vaatler verdi. Acaba bunlar yapılıyor mu yapılmıyor mu? Bunun takibi de sizin işiniz. Takip edin, ensemizde olun. AK Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil. AK Parti'nin sözü senettir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz. Kaynak problemimiz yok. Böyle bir milletin olduktan sonra ne kaynağı düşünüyorsun. Bu millet 15 Temmuz'da FETÖ'cülere dersini verdi, dünyaya demokrasi dersi verdi. Darbeye nasıl darbe vurulurmuş, bütün dünyaya gösterdi. O halde bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Bölgede 23 ilimizde sağlayacağımız iş, istihdam 200 bin. 4 ile çarpınca 800 bin vatandaşa iş ve aş temin edeceğiz. Bu 23 ilimizin toplam nüfustaki payı yüzde 16. Yani 12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin yeni iş. Zaten iş bulanlar var. Bunun üzerine 200 bin yeni istihdam alanı oluşturuyoruz. En büyük güvencemiz bu bölgelerde 30 yaşın altındaki nüfus toplam nüfusun neredeyse yarısı. En büyük kaynak insan ve genç nüfus. Onun için inşallah bu müjdeler projeler, terör örgütünün canını sıkmıştır. Ondan hiç endişeniz olmasın. Varsın canı sıkılsın. Bizim amacımız da onun canını sıkmak, gırtlağını sıkmak. Bunun için de kararlı adımlarla gidiyoruz. Hiç merak etmeyin. Bu yoldan dönüş yok. Bu milletin tepesinden o tehdidi yok edip atacağız. Öyle 7 Haziran öncesi çıkıp, 'Biz Türkiye partisi olduk' diye milleti kandıracaksınız. Sonra da 'Dağ, PKK, YPG benim arkamda' diyeceksiniz. Bu milleti bir kere kandırabilirsiniz. Millet size hak ettiği cezayı hem sahada hem de sandıkta verecek.'

İlk ziyaretini Diyarbakır'a yapmıştı

Başbakan Yıldırım, 19 Mayıs'ta AK Parti Genel Başkan adayı gösterildiğinde ilk ziyaretini Diyarbakır'a yapmıştı. Yıldırım, terör örgütü PKK'nın bomba yüklü kamyon patlatması sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği Tanışık köyünü ziyaret etmişti. Başbakan Yıldırım, ikinci ziyaretini ise, kısa bir süre sonra, 28 Mayıs'ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yapmış ve yine Tanışık köyünü ziyaret etmişti. Yıldırım, 3,5 ay içerisinde kente 3'üncü ziyaretini gerçekleştiriyor.

Yıldırım'ın, Diyarbakır Valiliği önünde yapacağı toplu açılış töreni ve konuşmanın ardından, 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı' çerçevesinde yapılan çalışmaları incelemesi bekleniyor.

Kabine Diyarbakır'da

Başbakan Yıldırım'a, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile AK Parti Genel Başkan yardımcıları eşlik ediyor.