Samsun Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ahmet Akbaş, okulların açılmasına kısa bir süre kala Samsun'da bazı okulların okul kıyafetlerini değiştirerek odaya bildirmediğini, bu durumdan da esnafın ve velilerin mağdur olduğunu söyledi.

Samsun'da okul maliyeti en az 280 TL

Akbaş, ''Bir firmanın bin öğrencinin kıyafetini 1 ayda yapma şansı yok. Hazırlıklı olmaları gerekiyor. Veliler de okul kıyafetini bulmakta zorluk çekiyor'' diye konuştu.

VELİLER MÜDÜRDEN HESAP SORSUN
Okul kıyafeti değiştirecek olan okulların Tuhafiyeciler Odası'na bildirme zorunluluğu olduğunu kaydeden Akbaş, ''Bildirdiklerinde tüm esnafımıza duyuru yapıyoruz. Onlar da üç dört firmayla anlaşıp kıyafetleri tedarik ediyor. Böylece rekabet oluşuyor, kalite artarken fiyat da düşüyor. Biz bundan yanayız. Kanun gereği okullar okul kıyafetlerini değiştirecekleri zaman, okulların kapanmasına 1 ay kala odaya bildirmek zorundalar. Ama okulların açılmasına 1 ay kala kıyafet değiştiren müdürler var. Ben burada artık art niyet arıyorum. Bir firmanın bin öğrencinin kıyafetini 1 ayda yapma şansı yok. Hazırlıklı olmaları gerekiyor. Veliler de okul kıyafetini bulmakta zorluk çekiyor. Samsun'da yine bazı okullar son dakika golü attı. O okulları savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Yalnızca veliler değil esnaf zor durumda kalıyor. Veliler yüksek fiyattan okul kıyafeti almak zorunda kalıyor. Çünkü bulamıyorlar. Veliler şok bir rakamla karşılaşınca gidip okul müdürüne hesap sorsun. Şu anda son anda okul kıyafetini değiştiren 2-3 okul belirledik, esnafın elinde 1 milyon TL'lik malı var. Esnafın suçu günahı ne? Ne yapacak o kadar malı bu esnaf? Ya yakacak ya da atacak, başka hiçbir şansı yok. Hiçbir müdür esnafın hakkıyla, ekmeğiyle oynayamaz'' dedi.

İL MİLLİ EĞİTİM HASSAS OLMALI
Okul kıyafetlerinin değiştirilmesinde belli bir zaman sınırlaması olması gerektiğini kaydeden Akbaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Bu konuda çok mücadele ettik ama başaramadık. Kıyafetlerin 4 yılda 1 değişmesi gerekiyor. Bir müdür geliyor, sarı çizgiyi sevmiyorum deyip kıyafeti değiştiriyor. Her yıl zevkine okul kıyafeti değiştirilmez. Burada hem esnaf hem de veli mağdur oluyor. Esnaf can çekişiyor. Yetkililer bu konuda çalışmalar yapmalı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün konuyla ilgili hassasiyetini bekliyorum.''

Zerrin SOMUNCU