Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-SEN) 2016 yılının Karadeniz Bölge Toplantısı'nı Samsun'da yaptı. Anakent İş Merkezi Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda yapılan toplantıya HAK-SEN Genel Başkanı Ayhan Çivi'nin yanı sıra EĞİTİM HAK-SEN Genel Başkanı Hanifi Gökçek, SAĞLIK HAK-SEN Genel Başkanı Selahattin Karaca, KÜLTÜR HAK-SEN Genel Başkanı Suna Bayram, UDEM HAK-SEN Genel Başkanı Abdullah Peker, HABER HAK-SEN Genel Başkan Yardımcısı Seyfettin Eker, EĞİTİM HAK-SEN Genel Başkan Yardımcısı Kadir Doğan, HAK-SEN Samsun İl Temsilcisi Alparslan Kayhan ve sendika üyeleri katıldı.

BİR KAÇ NOKTADA TALEBİMİZ VAR
Toplantı öncesi konuşan HAK-SEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, Anayasa değişikliği, kamu personel reformu ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Çivi, 'Bugün ülkemizde daha öncede olduğu gibi bir Anayasa değişikliği tartışması söz konusudur. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti maalesef darbe Anayasası ile yönetiliyor. Halen bu Anayasamız esaslı bir şekilde değiştirilemedi. Temel, hak ve özgürlüklerimiz konusunda çağımızın gerektirdiği haklarımıza halen kavuşamadık. Biz Hak-Sen olarak bu Anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bizim birkaç noktada talebimiz var. Şu anki mevcut Anayasa'da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin insan haklarına saygılı bir devlet olduğu ibaresi vardır. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin insan haklarına dayalı bir devlet olması hükmünün öneriye konmasını istiyoruz. Saygı, hukuki bir sonuç doğuran, vatandaşa hak doğuran bir ibare değildir. Bugün saygı duyarsınız, yarın saygı duymazsınız. Tamamen kişinin kendi değerlendirmesine bağlıdır. Oysa vatandaşların hakları, hepimizin temel hakları, insan hakkıdır ve buna dayalı olmalıdır' dedi.

GREV HAKKI VERİLMELİ
Yeni Anayasa'da memura grev hakkının verilmesi gerektiğini belirten Çivi, 'Bugün çalışma yaşamında Türkiye pek çok uluslararası sözleşmelere imza atmış. Gerek Avrupa sosyal şartı gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, ancak maalesef bugünkü mevzuatımız bu imza atılan sözleşmelere uygun hale getirilememiş. O yüzden de çalışma yaşamında hak ihlalleri, hak kayıpları ve mağduriyetler alabildiğine devam ediyor. Bunun da en başında artık 15 yıl önce çıkmış memur sendika yasasıyla verilmeyen grev hakkımızın yeni anayasa değişikliği çerçevesinde de mutlaka çalışanlara tanınması gerekiyor. Grev hakkı olmayan bir sendikal mücadele maalesef iki bacağı eksik sandalyede oturmaya benziyor. Bunu da biz bu değişiklik çerçevesinde talep ediyoruz' diye konuştu.

Bayram OK