Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, Samsun'daki bazı devlet hastanelerinde bulunan eczanelerde, eczacı yerine tıbbı sekreter görevlendirildiğini iddia etti.

Başkan Çakmak, hastane eczanelerinde daha önce hemşirelerin, şimdi de tıbbı sekreterlerin görevlendirildiğini öne sürerek, tıbbı sekreterlerin ilaçların içindeki maddeleri bilmediğini ve bu durumun kötü sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.

TİRAJİKOMİK BİR DURUM
30 Eylül'de Sağlık Bakanlığının çıkardığı Tayin, Atama ve Nakil Yönetmeliğine değinen Başkan Çakmak, bu yönetmelikte eczacıların stratejik meslek grubunda gösterildiğini kaydetti. Çakmak, 'Bu kadar önemli ve stratejik olarak belirlediğiniz meslek grubunu tıbbı sekreterlere yaptırıyorsunuz' dedi. Yaklaşık bir ay önce konunun kendilerine geldiğini ve araştırma yaptıklarını aktaran Erdoğan Çakmak, 'Hastane eczanelerinden hemşirelerin çekilmesiyle bir süreç başladığını, nöbetlerde servislere ilaç gereksinimi tıbbı sekreterlerin getirdiğini gördük. Tiraji komik bir durum, eczacılık mesleğini hem stratejik bir meslek grubu olarak belirleyeceksin hem de bu mesleği tıbbı sekreterlere yükleyeceksin. Tıbbı sekreterlerin görev ve tanımında, böyle bir şey yok. Kesinlikle gözden kaçırılmaması ve üzerine gidilmesi gereken bir konu. Eczanelerde yaratılan boşluklar eczacı arkadaşlarla ya da bunun okulunu bitiren eczacı kalfaları ile giderilmeli' ifadelerini kullandı.

FARK EDİLMEZ İSE SIKINTILAR YAŞANABİLİR
Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böyle bir uygulamanın yapıldığını öne süren Başkan Çakmak, Doğum Evi, Gazi Hastanesi ve diğer hastanelerin de yeterlilik sayısına göre bu uygulamaya başlayacaklarını savundu. Başkan Çakmak, 'Eczacı sayısının ve eczanelerdeki donanımın yetersizliği nedeniyle böyle bir uygulama yapıldığı söyleniyor. En azından mesleğinin ehli kişi gelene kadar bu eksiklik hemşireler ile giderilseydi, tıbbı sekreterler dahil edilmeseydi. Çünkü tıbbı sekreterler evrak ve dosya işleri yaparlar, ilaç girişlerini yapabilirler ama ilaç sorumluğunu alacak meslek erbapları değildir. Tıbbı sekreterler, ilaçların içindeki maddeleri bilmedikleri için ilacın neye yaradığını bilmez. İlaçlarının isimlerini yanlış okuyabilir, yanlış ilaç gönderebilirler. Allah korusun bu durum fark edilmez ise sıkıntılar yaşanabilir. Bence bu bir skandaldır ve bu durumun önüne hemen geçilmelidir' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL