Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, Samsun'da hemen hemen her vakit namazda yoğun olarak dilencilerin olduğunu ve bundan camii cemaatinin de vatandaşların da rahatsızlık duyduğunu söyledi. Çakı, ''Birçok dilencinin kucağında çocuk var, bu da istismar. Anne babaların çocuklarına yapabilecekleri en büyük kötülük'' ifadelerini kullandı.

DOĞRU BULMUYORUZ
Bir günlük yiyeceği olanların veya çalışabilecek sağlık koşullarına sahip olduğu halde dilenmelerinin haram olduğunu söyleyen Çakı, ''Dilenmek bir ihtiyaçtan ötürü başka birisinden yardım istemektir. Şunu kabul etmek gerekir, islam dini çalışmayı emir ve tavsiye eder. Bunun da üstün bir özellik olduğunu söyler. Özellikle cami önlerinde insanların dilenmelerini tasvip etmek mümkün değil. Bu konuda görev daha çok mahalli belediyelere düşüyor. Bu insanların gerçekten mağdur olup olmadıklarının araştırılması ve camii önlerinden uzaklaştırılması gerekir. Hem vatandaşımız hem de biz rahatsızız. İnsan onuruna en uygun lokma, alın teriyle edinilmiş olan. İnsanlarımızın duygu sömürüsü yaparak, hele ihtiyacı olmadığı halde bu işi meslek haline getirmiş insanların mabetlerin önünde el açmalarını kesinlikle doğru bulmuyoruz'' diye konuştu.

BİR MÜSLÜMAN BUNU YAPMAZ
Birçok dilencinin kucağında çocuk olduğunu kaydeden Çakı, şunları kaydetti: ''Bu da bir istismar. Anne babaların çocuklarına yapabilecekleri en büyük kötülük. İnsanların merhametlerini istismar ediyorlar. Bizim de çevremizden fark ettiğimiz gibi, aslında çocuklar yalın ayak değil. Ayakkabıları var. Ya da soğuk bir günde terlik giydiriyorlar. Bu insanları aldatmaya yönelik bir hareket. Bir müslümanın yapabileceği davranış değil. Camii cemaati de çok rahatsız, bazı camiilerde hemen hemen her vakit dilenciler var. Bunların önlenmesi gerekir.''

Zerrin SOMUNCU