Hava ambulansı 2 pilot, bir doktor, bir sağlık personeli ve bir yer teknisyeni ile Samsun'un tüm ilçelerine hizmet veriyor.

Hava ambulansı hizmeti ve sorunları hakkında bilgiler veren Samsun 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği Yardımcısı Ali Yılmaz, hava ambulansıyla hastaya ulaşma süresinin çok daha kısa olduğunu belirterek, 2016 yılının ilk 10 ayında 149 vakaya gidildiğini ifade etti. Hava ambulansının inişi noktasında bazı ilçelerde uygun alan olmadığı için sıkıntı yaşandığını kaydeden Yılmaz, bazen hastayı alamadan geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.

149 VAKAYA GİDİLDİ
2016 yılının ilk 10 ayı itibariyle 149 vakaya gidildiğini ifade eden Yılmaz, 2015 yılında ise 260 vakaya müdahale edildiğini belirtti. Yılmaz, 'Bu senenin bitimine kadar gidilen vaka sayısı 200'ü bulur. Hava ambulansını; ilimizden çok hızlı bir şekilde daha üst merkezlere nakiller için ve uzak mesafelerde birinci derece vakalar için kullanıyoruz. Ancak ağaçlık bölgenin çok olması, düz zeminlerin olmaması, coğrafi koşulların uygun olmaması gibi nedenlerden dolayı hava ambulansını istediğimiz şekilde kullanamıyoruz. Aslında bu sorun basit şeylerle aşılabilir. 30 metreye 30 metrelik betondan veya asfalttan bir pist ile sıkıntı giderilebilir' şeklinde konuştu.

ALANA FINDIK SERİLMİŞTİ
Kavak, Havza ve Ladik gibi ilçelerde kış aylarının daha sert geçtiğini kaydeden Yılmaz, özellikle bu ilçelerde pistlerin olması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, 'Pist olursa, vakaya da sorunsuz ulaşılır. Biz muhtarlardan 'uygun alan var' şeklinde bilgi alıyoruz, hava ambulansını yolluyoruz ama yüksek gerilim hattının çok fazla olmasından dolayı ambulans iniş yapamıyor. Bu gibi sorunlardan dolayı hava ambulansı köye gidiyor ancak iniş yapamadığı için hastayı alamadan geri dönüyor. Örneğin; hava ambulansı bir köye gitti, uygun alan da vardı ancak alana fındık serilmişti. Bu gibi durumlarda vakaya kar ambulansını yönlendirmek zorunda kalıyoruz' diye konuştu.

ÇOK ZOR BİR ŞEY DEĞİL
Kış aylarının artık yaklaştığını belirterek, vatandaşlara ve yetkililere çağrı yapan Yılmaz, hiçbir şey için geç kalınmadığına vurgu yaptı. Yılmaz, 'Bu konuya artık el atılması gerekiyor özellikle muhtarlara bu hususta çok görev düşüyor. Her köye 30 metreye 30 metrelik bir alan yapılabilir, bu çok zor bir şey değil. O zaman sağlık hizmetini de hızlı bir şekilde ulaştırmış oluruz, 10 dakikada hastayı hastaneye ulaştırırız' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL