Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun'un 20 yıl önceki gibi bugün de trafik sorunuyla boğuştuğunu söyledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin trafikle ilgili proje yürütmediğini kaydeden Memişoğlu, ''Bu kenti idare eden yönetim 20 yıldır bu işin başında. 20 yıl önce de trafik sorunu vardı şimdi de var'' ifadelerini kullandı.

RANTA KAYNAK AKTARILIYOR
Kentsel dönüşümün Samsun'da doğru kullanılması gerektiğini söyleyen Memişoğlu, ''Kentsel dönüşümle şu ana kadar 1 metrekare yol kazanmadık, bir tane artı otoparkımız olmadı. Aksine daha çok yoğunluk geliyor. 4 katlı bina 8 katlı oluyor. İmar hakkı artıyor, rant kazanıyor. Kent hiçbir şey kazanmıyor, aksine kentte o bölge için 4 tane daha araba yeri sağlamak zorunda kalınıyor. Sürekli ranta kaynak aktarılıyor, şehir gittikçe daha kötü hallere dönüşüyor. Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Radikal bir karar alınıp Samsun'un yeniden planlanması lazım. Sokaklar genişletilecek, dönüştükçe bu oluşacak. Ama buna dair bir çalışma yok. Şu anda kent içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Evler düzgün ışık almıyor. Biz Türkler, güneşi seven bir toplumuz. Geçmişte binalarımız hep güneş alırdı. Sonra insanlar rant uğruna, bahçeli binaları yıkıp yerine bitişik nizam 5-6 katlı binalar yaptırdı. Kent bu hale getirildi. Eski Samsun'a dönmek lazım. Bunun için de kararlılıkla oturup planlama yapmalı. Ama şu anki kenti idare eden yapı bunu yapamaz. Çünkü doğru dürüst meclisi yok. Gerçi meclisi bu şekilde kullanabilen irade daha kolay yapar. Nasıl olsa yapacak, getirecek, 'oylayın' diyecek oylatacak. Bu kenti geleceğe taşımak istiyorsak bunu yapmamız lazım, o yollar genişletilecek'' diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR TARİHİ HATA YAPACAK
Samsun'da trafiğin her geçen gün daha kötü hale geldiğini kaydeden Memişoğlu, ''Raylı sistem hayata geçti, toplu taşımı rahatlattıklarını söylediler. Tamam ama trafiği rahatlatamadınız. Toplu taşımanın trafiğe rahatlık getirmesi gerekiyordu. Yapılan uygulamalar trafiği katlanamaz hale getiriyor. Bu kenti idare eden yönetim ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 20 yıldır bu işin başında. 20 yıl önce de trafik sorunu vardı şimdi de var. Eğer bu sorun şimdi çözülmezse, bundan sonrakilere de bu sorunu bırakmış olacaklar ve bu tarihi bir hata olacak. Aynı zamanda Büyükşehir görevini de yerine getirmemiş olacak. Bu kentte birçok ihtiyaç olmayan proje yapıldı ama trafikle ilgili bir şey yapılmadı'' dedi.

BELEDİYE OTOPARK GÖSTERMEK ZORUNDA
Samsun şehir merkezinin 10 yıl sonra yaşanamaz hale gelebileceğini belirterek, şunları söyledi: "Belediye sürekli tabela koyarak 'buraya park etmeyin' diyor. Ne yapacağız arabalarımızı? Üstelik belediyeye otopark yapması için para da verdik. Otopark fonunda para görünüyor. Ama yok, bu para alınıp başka bir yere kullanılmış. Bu bir suç. İmar yönetmeliğinde, 'Eğer binanın altında otopark yapılamayacak bir durum varsa, o zaman şu kadar daireye bu kadar otopark yapılacak ve daire başından da para alınıp, 70 metre mesafede otopark gösterilecek. Belediyeler ve valilikler bunu sağlamak zorunda' ifadeleri var. Ama bunu bu zamana kadar kim sağladı? Vatandaş bunun farkında değil. İnsanlar, apartmanları adına otopark parası ödemişse belediyeden kendi otoparkını istesin. Belediye bu otoparkı göstermek zorunda. Ankara'da yol kenarına otopark parası alındığı dönemde vatandaşın birisi istedi ve belediye bir kart vererek yolun kenarına ücretsiz park etmesine izin verdi. Samsunluların bu soruları sorması gerekli.''

Zerrin SOMUNCU