Karadenizli üreticilerin önemli geçim kaynağını oluşturan fındık, birçok alanda kullanılıyor.

Yaz mevsiminde hasadı yapılan ürünün büyük bölümü satılıyor. Üreticiler kendilerine ayırdığı fındığı hem tüketiyor hem de kabuğunu, ısınmak için kullanıyor. İç fındık, çerez ve çikolata mamulü olarak tüketilirken, kabuğu soba ateşinde ve çotanağı ise gübre olarak bahçede kullanılıyor.

Üreticiler, tamamının değerlendirildiği ve kendileri için önem arz eden fındık ürününde fiyatların istenilen noktaya gelmesini bekliyor.

DÜNYADA LİDER ÜLKEYİZ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, farklı alanlarda kullanılan fındığın çok önemli ekonomik bir ürün olduğunu anlattı. Türkiye'nin fındıkta, dünya üretiminin yüzde 75'ini sağladığını ifade eden Soydan, "Fındık ürününde dünyada lider ülkeyiz. Yaklaşık 2,5-3 milyar dolar ihracat gelirimiz var. Türkiye için önemli olan bu ürün, bölgemizde de tek geçim kaynağı" dedi.

TAMAMINDAN FAYDALANILIYOR
Soydan, fındığın sadece meyve olarak değil, tamamının ziyan edilmeden kullanıldığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fındığın her şeyinden faydalanılıyor. Üreticilerimiz, fındık dalından kışlık odunlarını karşılıyor. Fındığın yaprağından ve çotanağından artan züruhları hayvanların altlarına seriliyor. Bununla birlikte serilen malzeme hayvan gübresi yapılıyor. Bu gübre de tekrar fındığın ve diğer meyveler ile sebzelerin dibine dökülüyor. Ayrıca fındığın kabuğu kışlık yakacak ihtiyacını gideriyor. Bakıldığında fındığın tamamından faydalanılıyor. Aynı zamanda kuzine üzerinde iç fındık kavruluyor ve tüketiliyor."

ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRÜN
Ürünün üretici açısından ısınma kaynağı olduğuna dikkati çeken Soydan, "Fındık hem cebimizi ısıtıyor hem de evimizdeki sobayla bizleri ısıtıyor. Gerçekten çok önemli bir ürün. İç fındık tüketimiyle enerji alıyoruz hem de kabuğunu evimizde yakacak olarak kullanıyoruz. Böylelikle kışlık ihtiyacımızı görüyoruz. Ne kadar önemli bir ürün olduğu görülüyor. Karadeniz üreticisi sadece sattığı ürünün ekonomik olarak karşılığını alamıyor. Bundan sonra inşallah ne kadar kıymetli olduğu görülür. İnşallah üreticinin hak ettiği rakamların da piyasada oluşmasını sağlar" diye konuştu.