2016 yılını turizm açısından değerlendiren Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş, Samsun turizminin 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden etkilendiğini belirterek, ciddi rezervasyon iptalleri aldıklarını söyledi. Yüzde 15'lik bir zararla sezonu kapattıklarını ifade eden Toktaş, 2017 yılı için fuar çalışmalarını ve diğer aktiviteleri belirlediklerini aktardı.

BÜYÜK İPTALLER ALDIK
Turizm bakımından 2016 yılının ikiye bölüp değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Toktaş, 15 Temmuz girişimine kadar işlerin gayet iyi olduğunu, yurtiçi ve yurtdışı pazarından güzel talepler geldiğini söyledi. Toktaş, 'Karadeniz Bölgesi, son 5 yıldır ciddi bir şekilde her sene üstüne koyarak büyüyen bir pazardı. 15 Temmuz'dan sonra da ciddi rezervasyon taleplerimiz vardı ancak darbe girişiminin ardından büyük iptaller aldık. Yurtdışı pazarında insanlar nahoş olayların yaşandığı ülkeye gitmekten kaçındı. Çünkü turist sadece gezmek, keyif almak, yeni kültürler görmek ve tanımak için geliyor. Risk almak istemediler ve rezervasyon noktasında büyük iptaller aldık' şeklinde konuştu.

HAREKETLİLİK YETERLİ OLMADI
Bu durumun 15-20 Ağustos'a kadar devam ettiğini, ağustos ayının sonlarına doğru tekrar ufak tefek hareketliliğin yaşandığını ama yeterli olmadığını ifade eden Başkan Toktaş, 'İlk yarıda keyifli devam eden sezonumuz, ondan sonra zayıflayarak sürdü ve Karadeniz Bölgesi'nde yılsonu itibariyle doluluk oranı yüzde 15 oranında düştü. Ayrıca fiyatlarda da geri çekişmeler oldu. Bizim yurtdışı konusunda tek pazarımız var, o da Körfez ülkeleri. İstedikleri yağmur, yeşillik ve doğa yani onlar da olmayan şeyler, bu anlamda özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi ciddi anlamda talep görüyor' ifadelerini kullandı.

HEDEF, PAZARI BÜYÜTMEK
Ortadoğu pazarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Toktaş, 2017 yılı için fuar çalışmalarını ve diğer aktiviteleri belirlediklerini söyledi. Katılacakları fuarlarla, karşı taraftan getirilecek tur operatörleri ve acentalarla Samsun'un tanıtımına devam edeceklerini dile getiren Toktaş, 'Geçen sene tohumlarını ektiğimiz ve ufak tefek başlayıp, 15 Temmuz'dan sonra duran direkt uçuşlar bu sene artarak devam edecek. 50'nin üzerinde direkt uçuşla Samsun'u ciddi bir şekilde hareketlendireceğiz ve Ortadoğu pazarını bağlamış olacağız. 2017'de, 2016 yılının biraz daha üstünde bir kapanışla sezonu bitirmek istiyoruz. Bölgemizde özellikle Samsun'da ticaret ve sanayileşme ikinci planda, birinci planda olan ve önü açık olan bölüm de turizmdir. Hedefimizde bu pazarı daha fazla büyütmek, lokomotif haline getirmek' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL \ Özel Haber