Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji ve Cinsel Terapi Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Hamit Öztürk, vajinismus ve vajinismus tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi

Vajinismus yıllardan beri vajinanın girişindeki kasların cinsel birleşmeyi engelleyecek şekilde istem dışı kasılması olarak tarif edilmiştir ama gördüğüm onca vajinismus vakası bana bu tarifin biraz daha genişletilmesi gerektiğini düşündürüyor.

Vajina, içine hiçbir şeyi alamayacak kadar kasıldığında kadın için cinsel birleşme çok zor bir hal alır. Vajinismuslu kadınlar, cinsel ilişki denemelerinde vajina girişini bir duvar gibi hissedebilirler. Bu nedenle 'Orada bir duvar var', 'Penis sanki bir duvara çarpıyor' şeklindeki ifadeleri sık kullanırlar. Duydukları ağrıyı ve diğer hissettiklerini yırtılma, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama şeklinde tarif ederler. Vajinanın içine herhangi bir cisim sokma girişimleri de vajinismuslu kadın tarafından acı verici bir işlem olarak algılanır. Danışanlarımdan ağrıyı tarif etmelerini istediğimde o kadar çeşitli ağrı tarifleri dinledim ki şaşarsınız. Bunlardan bazıları: keskin bir ağrı, tam ağzında biber dökülmüş gibi yanma, içimde çimdiklenme, derinliklerimde baskı, iğne batırılma hissi, içimdeki bir duvar, zorladıkça artan ağrı, karnımın altından kasığıma doğru yayılan ağrı, özelikle makatımda ağrı, göğüs ağrısı, sırtta ağrı, baş ağrısı...

VAJİNİSMUS VAJİNANIN PANİK ATAĞIDIR...
Vajinismusun en temel ikinci belirtisi, o an geldiğinde kadının panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır.
Vajinismusta sadece vajina etrafındaki bölgede değil; buna eşlik eden diğer kas gruplarında da kasılmalar olabilir. Tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur, vajinismuslu kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve elleriyle partnerini iter. Bilinci açık olsa da kontrolünü yitirir. Kadının kontrolü, benim "korkulu ve kaygılı çocuk" olarak adlandırdığım çocuk yönünün eline geçer. Vajinismuslu kadın nefesinin kesildiğini bile hissedebilir. Kadın sanki çocuk yönü tarafından negatif bir hipnoz transı haline getirilir. Genellikle, vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde, kaslar gevşer ve normale döner. Gördüğünüz gibi vajinismus birçok fiziksel ve duygusal belirtiler ortaya çıkarır. Her kadında bu belirtiler farklılık gösterebilir. O nedenle bu tanının konması için, bozukluğun sürekli ya da yineleyici bir biçimde görülmesi gerekir.

VAJİNİSMUS KORUMA VE SAVUNMA DURUMUDUR...
Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünen kadınlar, cinsel birleşmeyle ağrı ve acı, kanama ve yırtılma olacağı beklentisi nedeniyle kendilerini savunma ve koruma çabası içine girerler. Eğer cinsel birleşme korkutucu, tehlikeli, rahatsızlık verici olarak algılanırsa başta aşk kasları olmak üzere tüm vücut yüksek sesle 'giriş yasak' uyarısı verir. İşte buna vajinismus denir. Vajinismuslu kadınların yaşadığı belirtiler farklı olabilse de sonuçlar aynıdır: Penis vajina birlikteliğini yaşayamama ya da çok zor yaşama ve buna eşlik eden duygusal stres. Her iki durumun şiddeti ve seviyesi yine her kadında farklılık gösterebilir.

VAJİNİSMUSUN TEDAVİSİ CİNSEL TERAPİ İLE MÜMKÜN...
Vajinismus kader olmadığı gibi, vajina ile ilgili anatomik bir problem de değildir. Cinsel uyarılmalarla ıslanan, genişleyen ve uzayan vajina aslında penisi içine almak için hazır bekler. Vajinismus, kadının cinselliğe bakış açısının ve seks konusunda doğru olmayan düşüncelerinin ve inançlarının neden olduğu korkular tarafından yönetilen önemli bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismus çözülemeyecek bir sorun, aşılamayacak bir engel değildir. Vajinismusun altında yatan psikolojik nedenlerin belirlenmesi ve etkilerinin ortadan kaldırılması cinsel terapi ile mümkündür. Alanında uzman ve tecrübeli bir cinsel terapist tarafından gerçekleştirilecek cinsel terapi ile kadının cinselliğe karşı korkusunu yenerek aşk kaslarını kontrol etmeyi öğrenmesi, bu sayede de zevk aldığı ve zevk verdiği mutlu bir cinsel hayata kavuşması sağlanabilir.