Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya ve Cornelia De Luxe Resort Otel Genel Müdürü Ali Şahin, Beşiktaş'ta düzenlenen basın toplantısında turizmde 2017 yılını değerlendirdiler. 2018 yılından beklentilerinin çok yüksek olduğunu belirten Zafer Alkaya, 'Antalya'yı, Türkiye'yi başarıyla temsil ettiğimize inanıyoruz. Dünyada çok önemli turizm ödülleri aldık. Bu, Antalya ve Türkiye'nin Avrupa'da işleri düzeltmesi ve Türkiye'nin tercih edilmesi açısından çok önemli bir şans' dedi.

'Avrupalı turistler İspanya'yı tercih etti'
2017'de dış turizmde ilk 4 ayın kurtarıcısı Rusya, Kazakistan, Romanya ve İsrail olduğunu söyleyen Alkaya, 'Antalya, Türkiye servis kalitesi olarak, hizmet kalitesi olarak belki de dünyanın birincisiyiz. Avrupalı turist büyük ölçüde maalesef bizim yerimize rakiplerimizi tercih etti, İspanya başta olmak üzere. Portekiz, Yunanistan gibi bu sıralama gidiyor. Ama Hollanda Amsterdam fuarından yeni döndük. Orada, Hollanda'lı turizmcilerle konuştuk ki, Hollanda Orta Avrupa ülkelerinin içinde 17 milyon turistiyle sektörde önemli bir ülke. Orta Avrupa ülkeleri içinde Almanya'dan sonra en büyük turizm kaynağı olarak sayılabilir. Orada, Hollandalı turizmciler, rakiplerimizden alınan hizmet ve servisin Türkiye ile Antalya ile kıyaslanamayacağını söylediler. Bize gelmeyip, İspanya'ya, Portekiz'e, Yunanistan'a giden turistler mutsuz. Bize gelmek istiyorlar ' şeklinde konuştu.

'İngiltere pazarında sorun yaşamıyoruz'
İspanya, Türkiye'den kaçan turisti alarak rekor kırdığının altını çizen Alkaya, ' Antalya'nın 3 Ana pazarı var. Rusya, Almanya, İngiltere ve sonra diğer alternatif ülkeler geliyor. İngiltere pazarında sorun yaşamıyoruz. İngiltere pazarı politik gelişmelerden etkilenmiyor ama Almanya ve Orta Avrupa ülkeleri böyle değil. Politik davranış sergiliyorlar ve bu konuda Türkiye'ye haksızlık yapıldığına inanıyoruz. Antalya'nın bir resmi var ve bu resimde hem Rusya'nın hem Almanya'nın ve Orta Avrupa'nın hem İngiltere'nin hem Ortadoğu'nun hem de BDT Pazarının olması gerekiyor. Bu ülkelerin hepsi olmazsa olmaz. Biri eksik olduğunda sıkıntı yaşıyoruz. Dolayısıyla, bu ana 3 pazarın mutlaka olması gerekiyor' dedi.

'Fiyatları 2014 rakamlarına yükseltmemiz gerekir'
2014'de Antalya'ya gelen turistin kişi başı harcaması 800-850 dolar civarındayken, bu rakam 2017'de 600-650 dolara düştüğünü söyleyen Alkaya, 'Antalya'daki 5 yıldızlı tesislerin sunduğu ürün kalitesi, servis kalitesi ve hizmet kalitesi düşünüldüğünde hakettiği fiyatlarla satılmıyor. Belek'de, 2014 yılında 200-240 dolar civarında oda satarken, 2017'de 100 dolara kadar düşenler oldu. Biz fiyat kırmadık. Tesislerin büyük oranda bunu yapması gerekiyor. Ancak o zaman Antalya turizmini hakkettiği fiyattan satabiliriz' dedi.

'2017'de Ortadoğu pazarı yükseldi'
Antalya bölgesinde 2017'de en yüksek artışın Ortadoğu pazarı olduğunu vurgulayan Alkaya, 'İran, Ürdün, Lübnan ve hatta Suriye'den epey turist aldık. 2017'de Avrupa pazarında Türkiye'ye göre yüzde 12'lik bir artış kaydetti ama Antalya'nın geneline bakarsak düşüş yüzde 50. Ortadoğu pazarı olmalı ama yanında Avrupa'da olmalı, İngiltere'de olmalı, Rusya'da olmalı, Türkii Cumhuriyetleri ve BDT ülkeleri de olmalı. Resimde hepsinin yer alması gerekiyor' şeklinde konuştu.

'Her şey dahil sistemde dünyanın en iyisiyiz'
Herşey dahil sistemin Türkiye'nin en büyük avantajı olduğunu ifade eden Alkaya, 'Herşey dahil sistemi 20 senedir uyguluyoruz. Artık, bir sistem değişikliğine, Antalya'yı dünya turizminde yukarı çıkartacak bir zıplamaya ihtiyacımız var ama 2018 ve 2019 için bunu yapmak doğru değil. Önümüzdeki 2 yıl için herşey dahil sistemde ki 'En İyi' olma avantajımızı lehimize kullanmalıyız'
dedi.

'2019'da 2014 rakamlarına ulaşacağımızı düşünüyoruz'
Dünyanın en iyi servisini veren turizm ülkesi olduğumuzu söyleyen Şahin konuyla ilgili şunları kaydetti: 'Antalya, özellikle Belek bölgesinde ki tesisler dünyanın hiçbir turizm bölgesinde bulamayacağınız kadar iyi hizmet veren tesisler. Biz, Avrupa pazarında 2018 için çok ciddi bir reklam tanıtım planı yaptık. Avrupa'da her tanıtım alanında Cornelia Otelleri yer alacak. Avrupa bütçemizi büyük ölçüde arttırdık. 2018'de bu tanıtımlarla bir miktar Avrupa'da artış kaydedeceğimizi düşünüyoruz ama 2019'da 2014 rakamlarına ulaşacağımızı düşünüyoruz.'

'Golf turizm 2018'de yükselecek'
Golf Turizmi için katıldıkları fuarda 2018 için olumlu sinyaller aldıklarını açıklayan Şahin,'Son dönemlerde katıldığımız fuarlarda 2018 için konuştuğumuz her 10 kişiden 4-5'i Türkiye'ye bu yıl gelebilirim dedi. Geçen yıl, konuştuğumuz 10 kişiden 1-2'si gelebilirim diyordu. Bu sevindirici bir gelişme. Golf açısından 2018'in yeniden yükseliş yılı olacağını, 2019'da ise eskisi gibi yüksek rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum. Golf Turisti Belek bölgesi içinde Türkiye içinde çok önemli çünkü Golf turisti, yüksek para harcayan bir turist profili' dedi.

"Tatilde İspanya, Portekiz ve Yunanistan’a giden Avrupalılar, mutsuz oldu"