Sinop ve Mersin'de yapılacak nükleer santraller uzun süredir gündemde. Protokollerin imzalanması ve ÇED raporlarının açıklanması tartışmaları daha da alevlendirdi. Sinop'ta yapılacak nükleer santralin bölge için büyük bir risk oluşturacağını ifade eden Samsun Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Özcan Çoluk, santralin Karadeniz'deki balık popülasyonunu bitireceğini savundu.

1-5 DERECE SICAKLIK DEĞİŞİMİ

Çoluk, ÇED raporunda santralin soğutma suyu için Karadeniz'den büyük miktarda su çekileceğinin belirlendiğini vurgulayarak, "Çekilen suyun yeniden denize verileceği, bunun da 1-5 derece sıcaklık değişimine sebebiyet vereceği belirlendi. Geri verilen su, özellikle balık popülasyonuna ve balıkçılıkla geçimini sağlayan halka zarar verecek" diye konuştu.

NÜKLEER RİSK GEÇİŞTİRİLEMEZ

Nükleer enerjinin pahalı, riskli ve atık sorunu çözülmemiş bir enerji türü olduğunu ifade eden Çoluk, "Japonya gibi yüksek teknolojiye sahip bir ülkede, Fukuşima nükleer santralinde sızıntı meydana geldi. Tam karşımızda kurulacak olan Sinop Nükleer Santrali'nde oluşabilecek bir kazada ilimiz ve çevre illerin etkileneceği kesin. Radyoaktif sızıntı 300 km çapında yoğun olabilir. Nükleer kaza riski günlük söylemlerle geçiştirilemeyecek kadar önemli" ifadelerini kullandı.

DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK

Nükleer enerji anlaşmalarının maliyetli olduğunu savunan Çoluk, "Bu anlaşmayla 15 yıl boyunca yüksek fiyattan elektrik almayı garanti etmiş bulunuyoruz. Bu durum enerjide dışa bağımlılığı arttırmanın yanı sıra ülkemizin kaynaklarının pahalı ve riskli bir yatırım için kullanılması durumu ortaya çıkıyor. Sonuç olarak; STK'ların, meslek odalarının ve halkın görüşleri göz önünde bulundurulmalı. Doğası ve turizm potansiyeli ile değerlendirilmesi gereken Sinop ve Mersin illerimizdeki nükleer santral projelerinden vazgeçilmeli" dedi.

Şükrü Berk ASKAR / ÖZEL HABER