Osmanlı ve Selçuklu yemekleri üzerine yapmış olduğu araştırmalarla tanınan Ömür Akkor, Havza yöresinde yapılan kaz asma ve tirit yapımını yerinde görmek için ilçeye geldi. Kaz asma ve tirit yapımını ilçedeki bir işletmede inceleyen Akkor, işletme sahibi Abdullah Gürkanlı'dan tirit yapımı hakkında bilgi aldı.

TİRİT UZMANIYIM

Akkor, yerel yemekler araştırmaları kapsamında geziler yaptığını belirterek, 'Lezzet seyahatnamesi hazırlamaktayım. Bu araştırmalar sırasında Havza kaz tiridinin ismini sıkça duydum. Yıllardır Anadolu'da tirit üzerine araştırmalar yaptım. Kendime tirit uzmanı diyebilirim. Havza'da yapılan tirit hem hazırlanışı hem de sunumu itibari ile çok farklı. Tirit normalde bayat ekmek kullanılarak yapılmakta. Fark burada ortaya çıkmakta. Burada tirit için taze yufka ekmeği kullanılmakta. Kaz asma ve tirit görselliği, lezzeti ve sunumu ile insanın tüm duyularına hitap ediyor' dedi.

Uzun süre kazın pişmesi ve tiridin hazırlanmasını inceleyen Akkor, daha sonra kendisi için hazırlanan tiridin tadına baktı.