Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, kadroya geçirilen taşeron işçilere yönelik yapılacak zammın 2020'ye kadar sabitlenmesinin işçileri zor durumda bıraktığını söyledi. Zeybek, "İnsanların alım güçlerinin aşırı azalması sebebiyle maaşlarda gerekli düzenlemeyle gerekli iyileştirme ve artışların yapılması zorunlu hale geldi" ifadelerini kullandı.

TAŞERON İŞÇİLERİN ALIM GÜCÜ AZALDI

Zeybek taşeron işçilerin sözleşmelerinde Yüksek Hakem Kurulu tarafından yüzde 4'lük sabitlenmiş zam oranı belirlendiğini ifade ederek, "Eylül 2018 de TÜİK tarafından esmi enflasyon rakamı 24,52 olarak açıklanmıştır. Çarşı, pazar ve mutfaktaki enflasyon rakamlarının daha yüksek olduğu da açık, net olarak bilinmektedir. Döviz kurundaki hareketlilik ve TL'nin aşırı değer kaybetmesi sonucu şimdiden taşeron işçilerin alım güçleri azalmıştır. Asgari ücret düzeyinden geçiş yapanların gelecekte sözleşme gereği asgari ücret altında maaş almaları mümkün olacaktır. Sözleşme gereği yüzde 4'lük zam yapılması enflasyon karşısında taşerondan kadroya geçenleri açlığa mahkûm etmiştir. 2020 yılına kadar enflasyon oranlarını dikkate almadan sözleşme gereği diyerek zam yapmamak işçileri açlığa ve ölüme terk etmektir" diye konuştu.

Çalışanlara emeklerinin karşılığının ödenmesi gerektiğini kaydeden Zeybek, "Günlük yaşamlarını borçlarla idame ettirmeye çalışan emekçilerin enflasyon canavarı karşında gerekli destekler sağlanmalı. En ağır ve kötü işlerde çalıştırılan taşerondan kadroya geçen emekçilerin emeklerinin karşılıklarını almaları için; enflasyon oranları dikkate alınarak maaşlarında gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır. Bugünkü enflasyon rakamları karşısında, sözleşmede yüzde 4 artış önerilmiştir. Fazlasını veremeyiz demek insanları açlığa ve ölüme terk etmektir. Enflasyon karşısında maaşlar erimiş, son bir ayda da bu erime ve pahalılık belirgin olarak hissedilmektedir. Önümüzdeki aylarda enflasyon rakamlarının yüksek seyredeceği ifade edilmesiyle, insanların alım güçlerinin aşırı azalması sebebiyle maaşlarda gerekli düzenlemeyle gerekli iyileştirme ve artışların yapılması zorunlu hale gelmiştir" sözlerini kaydetti.