Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1 Kasım'dan itibaren 5 şube müdürlüğünde 15 noktada Giresun kalite kabuklu tombul fındığı 14.50, levant kalite kabuklu tombul fındığı 14.00, sivri ve diğer kalite kabuklu fındığı ise 13.00 TL'den almaya başladıklarını açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan TMO'nun fındık alımına başlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DEVLETİN MÜDAHALE ETMESİNİ İSTEDİK

Soydan, fındık fiyatlarındaki yükselmenin üreticiyi umutlandırdığını söyledi. Soydan, '2018 yılında fındık sıkıntılı bir süreçle başladı. Özellikle serbest piyasa fiyatlarının düşük olması, üretici maliyetlerinde yerinde olması etkiledi. Fındıkta üreticinin memnuniyeti olmadı. Bundan dolayı devletin müdahale etmesini istedik. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar, Tarım Bakanlığı ile görüşerek önemli girişimlerde bulundu. Ziraat Odası il ve ilçe başkanlarının taleplerini dile getirdi. Sonuçta geçte olsa devletin bir müdahalesi olmuş oldu. Dün Toprak Mahsulleri Ofisi alımlara başladı. Fındıkta bir tekelleşmenin olduğunu her zaman dile getirdik. Bir düzende olması için devlet müdahalesi çok önemlidir. Şu anda baktığımız zaman serbest piyasa fiyatlarında 3-4 günlük bir açıklamanın ardından bile fındık fiyatları yükselişe geçti. Bu süreç olumlu olarak yansımıştır. Önümüzdeki yılda 14-15 lira altında fındığın olmayacağı anlamına gelir. Devlet üretici mağdur olduğu zaman müdahalesini yapacak anlamına gelir. Önümüzdeki yıllar fiyat sıkıntıları konuşmamış oluruz. İstikrarlı bir fiyat politikasına doğru gideceğimizi umuyorum' ifadelerini kullandı.

GEÇ KALINDI

Açıklamasını sürdüren Soydan, '2 ay önce TMO'nun devreye girmesini talep etmiştik. 2 aylık geç kalınan bir süre var. Sezon başında fındığı ihtiyacı olanlar fındığı pazara indirdi, işçi yevmiyesi verecekler fındığı sattı. Karşınızda da güçlü bir taraf var. Tek başına fiyat belirleyen bir taraf var. Bir mücadeleydi ve bu mücadele sonunda gerçekler görüldü. Üretici bu süreci kazandı, geç de olsa önemli bir müdahale olarak görüyorum' dedi.