Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin sorumluluk sahasındaki 17 ildeki firmalarca bu yılın ocak-kasım döneminde 1 milyar 623 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ocak-kasım döneminde birliğin faaliyet gösterdiği Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Hakkari, Muş, Şırnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirt'ten 170 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu dönemdeki ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla madencilik ve tarım sektöründe artış gösterdi.

EN ÇOK İHRACAT IRAK'A

DAİB'in sadece kasım ihracatı ise 173 milyon 520 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ocak-kasım döneminde tarım ürünlerinde 245 milyon 715 bin dolarlık, madencilik sektöründe ise 73 milyon dolarlık ihracat yapan DAİB üyeleri, bu yıl aynı dönemde tarımda yüzde 9,6 artışla 269 milyon 383 bin dolarlık, madencilik sektöründen yüzde 4 artışla 76 milyon dolarlık dış satıma imza attı. Söz konusu dönemde birlik üyelerinin ihracatının 1 milyar 276 milyon dolarlık kısmını ise sanayi ürünleri oluşturdu. Birliğin bu yılın 11 aylık döneminde sanayi ürünü ihracatında ilk sırayı 212 milyon dolar ile makine sektörü alırken, bunu 198 milyon dolar ile kimya sektörü izledi. Birliğin ihracatı ülkelere göre değerlendirildiğinde 403 milyon dolar ile ilk sırada Irak yer aldı. Bu ülkeyi 117 milyon dolar ile Azerbaycan-Nahçıvan, 90 milyon dolar ile İran, 80 milyon dolar ile Almanya izledi.