Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Op. Dr. Seher Sarı 'Kadın Hastalıklarında Laparoskopik Cerrahi' hakkında bilgi verdi. Sarı, 'Kapalı (laparoskopik) cerrahi girişimin açık cerrahi girişimden çok daha fazla üstünlükleri vardır. Bunlar: Kapalı (laparoskopik) operasyonlar açık operasyonlardan daha kısa sürmekte dolayısıyla da hastalar daha az anestezi almaktadırlar, hastanın hastanede yatış süresi kısalmaktadır, enfeksiyon riski azalmaktadır, daha az ağrı duyulmaktadır, operasyon kesisinde fıtıklaşma olmamaktadır, normal hayata dönüş daha çabuk olmaktadır, iz bırakılmamaktadır, batında özellikle överler (yumurtalıklar) ve tüplerde yapışıklık ihtimali(operasyona bağlı) olmamaktadır' dedi.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?

Op. Dr. Seher Sarı, 'Laparoskopi; teşhis, tedavi veya her ikisi de için de uygulanabilen bir yöntemdir. Laparoskopi yardımıyla teşhis edilebilecek durumlar şunlardır: Endometriyozis, myomlar, yumurtalık kistleri veya tümörleri, ektopik gebelik, pelvik abse, kısırlık nedenleri, pelvik inflamatuar hastalık vb. Laparoskopik yöntemle tanısı konulan bu hastalıklar aynı seansta tedavide edilebilmektedir. Tedavi amacı ile uygulandığında laparoskopi ile yumurtalıkların çıkarılması, rahmin çıkarılması, yumurtalık kistlerinin alınması, myomların alınması, tüplerin açılması, tüplerin çıkarılması, karın içi yapışıklıkların açılması, endometriozis tedavisi, endometrial kist çıkarılması ve daha pek çok işlem yapılabilmektedir' diye konuştu.

AMELİYAT İZİ KALMIYOR

Ameliyat izi hakkında da bilgilendiren Sarı, 'Klasik ameliyatlar sonrası hastaların cildinde 10-15 cm'lik yatay ya da dikey izler kalabilirken, laparoskopik ameliyatlar sonrasında bu izler olmamaktadır. Ayrıca laparoskopik yöntem, komplikasyon ihtimallerini de minimale indirmektedir. Laparoskopik cerrahi için hastanenin yeterli donanım, eğitimli personel ve çok iyi bir teknolojik altyapıya sahip olması gerekmektedir. Hastalar ameliyat sonrası ertesi gün taburcu olabiliyor ve normal hayatlarına devam edebilmektedir. Artık kadın hastalıkları pratiğinde laparoskopik cerrahi bir konfor değil bir ihtiyaç ve zorunluluk haline gelmiştir. Laparoskopi hemen hemen her zaman genel anestezi altında yapılır. Bazı laparoskopik işlemlerde hastanın aynı gün evine gitmesi mümkündür. Elbette bazı vakalarda hastanede 1-2 gün yatış da gerekebilir. Genellikle 1 haftanın sonunda hasta, günlük işlerini gerçekleştirilebilecek duruma gelmiş olur' şeklinde konuştu.