VM Medical Park Samsun Hastanesi'nden Psikolog Mustafa Güral 'Mavi Balina Oyunu ve Teknoloji Kullanımının Çocuklar Üzerindeki Etkisi' hakkında bilgi verdi. Güral, 'Mavi Balina türevi oyunları oynayan çocukların bu oyunlardan olumsuz etkilenmesini belirleyen etmenlerin başında çocukta bulunan ruhsal buhran, yaşantısal güçlük, duygusal dalgalanmalar ve tüm bunlarla baş etmede zorlanma ve/veya yetersizlik hisleri mevcuttur' diye konuştu.

YERİNDE VE DOZUNDA DENETİM

Doktor Gürak, 'Çocuğun aileleriyle, ebeveynleriyle olan bağları, duygularını ve düşüncelerini açıkça paylaşabilecekleri sağlıklı ortamların varlığını oluşturan koşullar bu ve benzeri durumlar için oldukça kıymet arz eder. Dengeli ve sağlıklı bir aile ortamında bulunan çocuğun bu tür oyunlara erişebilme olasılığı da oldukça azalacaktır. Saatlerini bilgisayar başında geçiren bir kitle ki bu kitle büyük oranda zeka, bilişsel beceri ve dikkat becerileri açısından birçok yetişkinden daha yetkin ve becerikli olabilirler ancak bu belli konularda olgun düşünce ve ehliyete sahip oldukları anlamına gelmez. Çocuk ve ergenlere özerklik duygusunu zedelemeden yapılan yerinde ve dozunda denetim sağlamak sağlıklı ve koruyucu ebeveyn özellikleri olarak tanımlanabilir' dedi.

EN GÜÇLÜ FİLTRE BU!

Teknoloji kullanımı ve yaş aralığı orantısına değinen Psikolog Güral, 'Hangi yaş aralığında teknolojinin kullanılacağına gelince 0-3 yaş aralığında teknoloji / telefon / tablet kullanımını hiçbir şekilde önermiyoruz. Hayatlarında bu yaş aralığında telefona ihtiyaçları hiçbir şekilde yok aslında, bizim konfor alanımız genişliyor diyerek bu yaş aralığında teknolojiyi onlara sunmak son derece hatalı bir davranış. 3-6 yaş aralığında günde 2 kez yarım saat zaman ile sınırlandırmak uygun olacaktır. 6-18 yaşlarında ise yine günde 2 kez veya daha fazla parçalara ayırarak 2 saat olacak şekilde ayarlamak uygun olur. Bu sınırlandırmalar tüm teknoloji uygulamaları için geçerli olduğuna dikkat çekmemiz gerekir. Çocuklarınızın bilgisayarda / tablette / telefonda hangi tür oyunları oynadığını, nelerle ilgilendiğini öğrenmeye çalışın, sizinle paylaşmasına olanak verin, güvenli alanlarda zaman geçirmesini nitelikli hale getirmiş olacak, aynı zamanda size müdahale edebilme olanağı da doğar. Bu yüzden teknolojiyi birlikte kullanabilmek anlamlıdır. Çocuğunuzun teknoloji ile fazla zaman geçirdiğini düşünüyor iseniz sosyal aktivitelerle ve akranları ile yeterince zaman geçirmiyor demektir. Onu mutlaka sosyal faaliyetlere mümkünse akran gruplarına ve arkadaşlıklarına yönlendirin. İnternet ve sanal oyun portalları için mutlaka güvenlik yazılımları ve aile filtreleri kullanmayı ihmal etmeyin. Lakin bunun tek kurtarıcı olmayacağını bilin. Çünkü ebeveynlerle kurulan ilişkiden daha güçlü bir filtre henüz geliştirilmiş değil' ifadelerini kullandı.