Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatlarıyla ilgili Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ve Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün açıklamada bulundu. Fındık hasadı başlamadan önce açıklanan fiyatlar üreticiyi sevindirse de üreticinin istediği fiyatın altında kaldı.

TMO ERKEN AÇILSIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatını değerlendiren Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, 'Üreticin, çiftçi ve fındık bölgesi olan ziraat odalarının beklediği fiyat açıklanmadı. Beklediğimiz rakam 18-20 lira arasındaydı. Girdi fiyatları çok yüksek. Üretici, mazot, ilaç, gübre ve işçi fiyatları altında eziliyor. 17 liranın altına düşmezse bir nebze üreticimiz nefes alabilir. Açıklanan fiyat fena bir fiyat değil ama temennimiz Toprak Mahsulleri Ofisi'nin müdahale alım yapmasıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi, ofislerini açmazsa serbest piyasada fındık fiyatları düşüyor. Alıcı istediği şekilde fiyat vuruyor. Fındık fiyatları açıklanan rakamın altına düştüğü zaman TMO'nun alım yapması lazım. Çiftçimiz, köylümüz, serbest piyasada fındık düşünce TMO'ya gidip 17 liradan satması lazım. TMO alım için geç açılırsa, çiftçimizin borcu var. Bunun için serbest piyasada ucuz veya pahalı fındığını satacak ve zarar edecektir. Tahminen mazot desteği kilogram başına değil de, devlet tarafından dönüm başına verilen doğrudan gelir desteğine eklenecek. Bu zamana kadar dönüm başına 170-180 lira idi. Açıklanan mazot desteği, fındık kilogramına yansımaz diye düşünüyorum' dedi.

FİYATTAN MEMNUNUZ

Açıklanan fiyattan memnun oldukları ifade eden Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise 'Konuya, Cumhurbaşkanımızın da el atması çok iyi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz. Fiyat açıklamasaydı ve TMO devreye girmeseydi, fındık 12 lira anca ederdi. Beklentimiz 17,5-18 lira idi. Fiyattan memnunuz. Buna da şükürler olsun' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ