Doğuş distribütörlüğünde faaliyetlerini sürdüren dünyanın önde gelen ağır ticari araç üreticisi Scania, geleneksel hale gelen 'Sektör Buluşması' toplantısını Samsun'da gerçekleştirdi. Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda Ekonomist Yazar Mahfi Eğilmez ve Ekonomist Servet Yıldırım sektörü değerlendirdi


Türkiye'de distribütörlük faaliyetleri Doğuş Otomotiv tarafından yürütülen dünyanın önde gelen ağır ticari araç üreticisi Scania, geleneksel hale gelen 'Sektör Buluşması' toplantısını Samsun'da gerçekleştirdi. Ekonomist Yazar Mahfi Eğilmez ve Ekonomist Servet Yıldırım'ın da konuşmacı olduğu toplantı, bölgedeki iş adamlarını bir araya getirdi.

YOĞUN KATILIM
Toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Turan Çakır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, Doğuş Otomotiv Scania Samsun Bölgesi Yetkili Satıcı ve Servisi Erçal Otomotiv CEO Burhan Erçal, SASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy ve yaklaşık 80 işadamı katıldı. Toplantıda, Ekonomist Yazar Mahfi Eğilmez ve Ekonomist Servet Yıldırım, 2015 yılını değerlendirirken, 2016 yılında Türkiye ve dünya piyasalarındaki beklentileri dinleyiciler ile paylaştı.

SAMSUN ÖNEMLİ BİR LOJİSTİK MERKEZİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Doğuş Otomotiv Scania Samsun Bölgesi Yetkili Satıcı ve Servisi Erçal Otomotiv CEO'su Burhan Erçal, bölgedeki ekonomik durum ve taşımacılık sektörü hakkında bilgi verdi. Erçal, 'Samsun'da bir ekonomi gündemi oluşturarak, nakliyat ve lojistik sektörünü, Samsun ve bölge sanayicilerini bir araya getirdik. Özellikle nakliyat sektörünün son dönemlerde Samsun'da önem kazanması ve lojistik konusunda ciddi yatırımların yapılması şehrimizi önemli bir lojistik merkezi konumuna taşıdı. Doğuş Otomotiv ve Erçallar olarak Samsun'da gerçekleştirdiğimiz bu programın sektör temsilcilerine faydalı olacağına inanıyorum' dedi.

MÜŞTERİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Scania Genel Müdürü İlhami Eksin ise, marka olarak kendilerini müşterilerinin iş ortağı olarak gördüklerini belirterek, 'Amacımız, sadece araç satmak değil. Satış sonrasında da her an müşterilerimizin yanında olmak, her türlü ihtiyaçlarına anında cevap vermektir. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarla da hedefimiz, yoğun rekabet yaşanan bu sektörde sürdürülebilir başarıya ulaşmada geleceğe dönük pozisyonumuzu daha net görebilmek. Ekonomideki hareketliliğin en büyük göstergesi taşımacılık faaliyetleridir. Ürünlerin nakliyesi gerçekleşirse ekonomi çalışır. Bizim de amacımız bu faaliyetlerin kesintisiz devam etmesini sağlamak' diye konuştu.

YÜKSELEN PAZAR PAYINI YAKALAMAK İSTİYORUZ
Scania Satış Müdürü Tunç Gömeçli de, 2015 yılında Euro 6 normlarına sahip araç satışına başladıklarını kaydederek, "2016 yılında, iş ortağımız Scania'nın, 3 yıl önce Avrupa pazarlarında yaşanan Euro 6 geçişinin ardından yükselen pazar payı başarısını biz de ülkemizde yakalamak istiyoruz. 2016 model Scania araçlarla pazara sunulan ayrılabilir retarder teknolojisi ile sürtünme kuvvetinden kaynaklanan kayıplar azalırken, yol koşullarına bağlı olmakla birlikte, yaklaşık yarım litre yakıt tasarrufu sağlanabilmektedir. Ayrıca 3.500nm'den 4.100nm'ye yükselen frenleme gücü yanında yüksek çevirme oranı ile düşük hızlarda da yüksek performans elde edilebilmektedir. Araçlarda ayrıca şeritten çıkma ikaz sistemi (LDW), gelişmiş acil durum frenleme sistemi (AEB) ve filo yönetim sistemi teknolojileri yer almaktadır' ifadelerini kullandı.

BU ORGANİZASYON ÇOK ÖNEMLİ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise bölgelerinde böyle önemli bir organizasyon gerçekleştirdikleri için Doğuş Otomotiv Scania yetkililerine teşekkür ederek, 'Samsun, önemli bir ekonomik alan. Doğu ile Batı'nın Karadeniz bölgesindeki kavşak noktalarından bir tanesi. Kara, hava ve deniz yolları avantajıyla ticaret bu bölgede hareketlidir. Aynı zamanda tarım üretim ve nakliyesinin de yoğun olarak yaşandığı bir bölge. Alım-satım canlı ise bu durum ya transit ticaretin ya da o bölgede üretim miktarının sonucu ve bu ürünlerin nakliyesinin olduğunun göstergesidir. Büyük potansiyele sahip bölgemizde faaliyet gösteren lojistik firmalarımız için gerçekleşen bu organizasyonun çok önemli olduğunu düşünüyorum' dedi.

Ayşe KUŞCU