Samsun Haber: Bitmeyen dava ve soruşturma dosyalarının nedenlerini anlatan Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, her sene dava dosyalarında aritmik bir artışın yaşandığını söyledi. Bu artıştan dolayı bilirkişilerin elinde dosyaların yığıldığını ve davaların uzun süre bitmediğini ifade eden Çömezoğlu, uzun süren adalet arayışından dolayı vatandaşın da belinin büküldüğünü kaydetti. Çömezoğlu, Samsun yerelinde her yıl ortalama 200 bin soruşturma ve dava dosyasının mevcut olduğunu ve her sene üzerine yeni dosyaların eklendiğini söyledi.

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR

Vatandaşların yıllardır bitmeyen davalardan dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Çömezoğlu, açtığı davanın sonunu göremeyen, ömrü yetmeyen insanların olduğunu belirtti. Bu kadar uzun süren davalar karşısında vatandaşların serzenişte bulunduğunu kaydeden Çömezoğlu, 'Her zaman 'geciken adalet, adalet değildir' diyoruz. Bitmeyen davaların birçok sebebi var, sürekli artan dava ve soruşturma dosyalarıyla karşı karşıyayız. Varsayalım, bu sene 100 bin olan soruşturma dosyası bir sonraki sene 110 bin oluyor, bu artış böyle devam ediyor. Samsun'da, ilçeler de dahil her yıl ortalama olarak 200 bin soruşturma ve dava dosyası var. Bu çok büyük bir rakam, yaklaşık bir buçuk milyon nüfus karşısında bu rakam muazzam. Bu 200 bin rakamı, her sene bitmiyor, üzerine 100-200 bin ekleniyor. 5-10 sene içinde bu dava dosyaları, milyonu buluyor, adalet mekanizması da bunun altından kalkmaya çalışıyor' şeklinde konuştu.

DOSYALAR KANGREN OLUYOR

Dava dosyasına yetişmeye çalışan hakim ve savcıların, yükün altında ezildiğini dile getiren Çömezoğlu, 'Çözümü genel ve hukuki bilginin yanı sıra teknik bilgi gerektiren konular ise otomatik olarak bilirkişilere gönderiliyor. Bilirkişilerin ellerinde biriken dosyalar çok fazla. Ayrıca tek bir bilirkişi raporuyla çözülmeyen dosyaları da değerlendirirsek, itiraz üzerine dosya ikinci kez bilirkişiye gidiyor, ek rapor alınıyor. Daha sonra çelişki durumunda ise Adli Tıp Kurumu'na gönderiliyor, bu kez Adli Tıp Kurumu'nda dosyalar yığılıyor. Haliyle dosyalar kangren oluyor, vatandaş da 'yetti artık, benim dava dosyam bitmedi' diye veryansın ediyor. Savcılık makamının elinde yüzlerce dosya var. Benim bildiğim soruşturması 9 senedir bitmeyen dosyalar var. Vatandaşlar, bitmeyen adalet arayışını sonlandıracak mekanizmalara muhtaç. Adalet mekanizması, devletin bir göstergesidir. Adalet devletin temelidir, devlet vatandaşına karşı adil olmalı, bu yüzünü de mahkemeler ve savcılarla göstermeli' ifadelerini kullandı.

İNSANLAR BİRBİRİNE TAHAMMÜL EDEMİYOR

Aritmik artan dava dosyaları ve bilirkişilerin elinde yığılan dosya sayısından dolayı davaların bir türlü bitmediğini ifade eden Çömezoğlu, bitmeyen dosyalar karşısında vatandaşların belinin büküldüğünü ifade ederek, yapılan çalışmalara değindi. Çömezoğlu, 'Adalet Bakanlığı ve Meclis, çözüm arayışı içinde, sulha davet mekanizması, uzlaştırma mekanizması, arabuluculuk gibi müesseselerle bir şekilde artan dava dosyalarının sayısı eritilmeye çalışılıyor. Fakat bu artışı biraz da insanların tahammül eşiğinin düşmesine bağlıyorum. Bundan 20 sene önce, belki hoşgörü daha fazlaydı, idare vardı, uzlaşma ve anlaşma daha fazlaydı. Geçen süre içinde insanlar birbirine artık tahammül edemiyor. Dava dosyalarının yığılması ve bitmemesi olgusu artan dava ve soruşturma dosyaları, bu dosyaların çözümü için gönderilen bilirkişi müessesinde yığılan dosyalar vatandaşın adalete olan güven duygusunu da törpülüyor. Çözüm tabi ki adalet mekanizmasının elinde ama vatandaşın birbirine tahammül etmesi, hoş görmesi, uzlaşıdan yana olması gerektiğini düşünüyorum' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL