Samsun Valiliği Tekkeköy ilçesindeki hava kirliliği hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, ilçede Hava Kalitesi İzleme İstasyonu aracılığıyla ölçümlerin devam ettiği ve bir işletmenin Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında izinsiz faaliyet göstermesinden dolayı idari yaptırım uygulanarak faaliyetinin durdurulduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi: 'İlimiz Tekkeköy ilçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda son zamanlarda kükürtdioksit (SO2) parametresinde Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği'nde verilen uyarı eşiğinin zaman zaman aşıldığı gözlemlenmiştir. Söz konusu tarihlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre bölgede yüzde 70-90 şiddetinde inversiyon yani atmosfer içerisinde sıcaklığın yer seviyesinden itibaren yukarıya doğru artış göstermesi durumu bildirilmiştir. Tekkeköy ilçesinde faaliyette bulunan ve kükürtdioksit kaynağı olabileceği düşünülen tesislerde Valiliğimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce denetimler yapılmıştır. Bölgede bulunan ve sülfürik asit üretimi yapan bir işletmeye Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında izinsiz faaliyet göstermesinden dolayı idari yaptırım uygulanarak faaliyet durdurulmuştur. Söz konusu tesisin Bakanlığımızdan Geçici Faaliyet Belgesi alması üzerine tesis faaliyete geçmiştir. Bölgede mevcut olan sülfürik asit üretim tesislerinde kükürtdioksit emisyonlarının sürekli ölçümü için sistem bulunmakta olup veriler anlık olarak izlenebilmektedir. Hava kalitesi verilerinde yükselme gözlemlenmesi üzerine sülfürik asit üretim tesisleri normal kapasite ile çalışırken Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gözetiminde yetkili çevre laboratuvarına kükürtdioksit emisyonlarının ölçümü yaptırılmış ve her iki tesisten kaynaklı kükürdioksit emisyonlarının yönetmelik sınır değerlerini aşmadığı tespit edilmiştir. Hava kirliliğinin uyarı eşiğini aşması üzerine her iki sülfürik asit üretim tesisinde de 27 Şubat 2016 tarihinden itibaren Valiliğimize bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü belirlenecek süreye kadar üretimin kısıtlanmasına gidilerek yarı kapasite ile çalıştırılması kararı uygulanmıştır. Tekkeköy ilçesinde kurulu bulunan iki adet doğalgaz yakıtlı enerji çevrim santrali mevcuttur. Söz konusu enerji santrallerin bacalarında yanma gazlarının yani karbonmonoksit ve azotoksitler sürekli ölçümü için sistem bulunmaktadır. Baca gazı verileri anlık olarak bakanlığımızca çevrimiçi izlenebilmekte olup tesislerin takibi ve denetimi müdürlüğümüzce düzenli olarak gerçekleştirilmekte ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve mer'i mevzuat kapsamında gerekli işlemler uygulanmaktadır.'

"HER ŞEY ŞEFFAF ŞEKİLDE YAPILIYOR"

Çalışmaların Samsun Valiliği tarafından 24 saat yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, 'Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Gençlik ve Spor Bakanımız ve milletvekillerimiz bilgilendirilmekte ve konuyu takip etmektedirler. Enerji üretim santralleri doğalgaz ile çalıştıkları için kükürdioksit (SO2) salınımları söz konusu değildir. SO2 salınımı olan tesisler 24 saat gözlemlenmekte ve sürekli ölçüm cihazları ile ölçülmektedir. Tesislerden biri bakım ve yenileme çalışmaları için üretime ara verme kararı almış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat etmişlerdir. Diğer tesis kapasitesini yüzde 50'ye indirmiştir. Gerektiğinde mevzuatın verdiği yetkiler tereddütsüz kullanılmakta ve kullanılacaktır. Her şey şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. Hava ölçümleri isteyen herkesin internetten anlık görebilmelerine uygundur. Enversiyon, hava kirliliğini olumsuz olarak tetiklemektedir. Meteoroloji verileri ile üretim tesisleri entegre çalışacaklardır. Valilik olarak ilgili tüm birimlerle eşgüdümle bu bölgemiz takip edilmekte ve gereği yapılmaktadır. En fazla 440 µg/m³ olması gereken değer 02 Mart 2016 saat 19.00'da 57 µg/m³'ye, daha sonraları daha düşük seviyelere düşmüştür. 440 µg/m³'lı değerleri geçtiğinde anında müdahale edilecektir' denildi.