Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, bankada altın hesabı açacaklara altının değeri konusunda uyarıda bulundu. Başkan Özman, bankada altın hesabı açılması sırasında altının değer kaybına uğramaması için dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Önce kuyumculara gidilmeli" dedibsi gerektiğini söyledi.

ALTIN, GÜVENLİ LİMAN

Son günlerde Kuzey Kore ve ABD arasında yaşanan gerginliğin artması sonrası altın piyasasının hareketlendiğini belirten Özman, "İki ülke arasındaki gerginlik ve Trump'ın istikrarsız yönetimi dolara olan güveni azalttı ve yatırımcıları altına yöneltti. Altın her zaman çok güvenli bir liman, sağlam bir yatırım aracı. Savaş ortamlarında güvenilebilecek belki de yegane liman. Uluslararası piyasada bin 200 doların altına düşmesi beklenen altının onsu bin 300 TL'ye doğru emin adımlarla ilerliyor. Bu hiç tahmin edilmeyen bir rakamdı. Dolayısıyla altın, en olumsuz şartlarda bile tercih edilebilir" diye konuştu.

VAZGEÇME ŞANSI OLACAK

Düğün sezonu olması nedeniyle yeni evlenen çiftlere uyarıda bulunan Özman, "Düğün sonrası çiftlerin ellerinde birtakım altın birikiyor ve doğal olarak bunu bankalarda muhafaza etmek istiyorlar. Kiralık kasalar sınırlı oluyor ve bu nedenle bulunmayabiliyor. Hem de bir bedel ödeniyor. Bir süre önce çıkan kanuna göre bankalar artık altın hesabı açmaya başladı. Bankalarda bulunan eksperlere ellerindeki altını hesaplatıp hesap açtırıyorlar. Biz Kuyumcular Odası olarak bu noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Bankada altın hesabı açılınca, üzerindeki taşlar sökülerek hesaplanıyor. Yani sadece altın kısmını ölçüyor ve hesaba o şekilde geçiyor. Biz kuyumcular ise bunu yapmıyoruz, taşıyla birlikte ölçüyoruz. Ürünün deforme olmasına da sebebiyet vermiyoruz. Fakat altınınızın gerçek değeri bu mu? Bunu bankada sorgulama şansınız olmuyor. Şunu ifade etmek istiyorum, altını olanlar, bankalara gitmeden önce bir yarım saatlerini ayırıp 1-2 kuyumcuya giderek altınlarının gerçek değerini öğrensin, sonra bankanın yolunu tutsun. Bu şekilde bankadaki eksperle kuyumcunun verdiği değerleri karşılaştırma imkanı bulacaklardır. Arada fark olduğu takdirde 'ben vazgeçtim' deme şansı olacak. Yoksa altınının değerini bilmediği için kabul etmek zorunda kalacaktır. Sonuç olarak da altını değer kaybına uğramamış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU