Kızılırmak Deltası'nda halkalama çalışmalarını sürdüren ornitolog (kuş gözlemcisi) Nizamettin Yavuz, Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan Cernek Gölü kıyısındaki halkalama istasyonunda 2016 ilkbahar halkalama çalışmalarına başladıklarını söyledi.

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak 2002 yılından bu yana kuşların kışlama alanlarından üreme alanlarına gittikleri ilkbahar döneminde (15 Mart-30 Mayıs) ve üreme alanlarından kışlama alanlarına göç ettikleri sonbahar döneminde (15 Ağustos-30 Ekim) kuş halkalama çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlatan Yavuz, halkalama çalışmalarının göçmen kuşlara ilişkin araştırmalarda büyük önem taşıdığını vurguladı.

SAYI DAHA DA ARTACAK
Yavuz, çalışmaların 14'üncü yılında olduklarına dikkati çekerek, "Bu süre içinde deltadaki kuş varlığını ve türlerini belirledik. Deltanın yaşanabilirliği, ekolojik dengedeki önemi, bu sayılarla ortaya çıktı. Bundan sonra kuşların varlığı ile deltanın kirlenmesi, yok olması gibi etkenleri daha net görebileceğiz. Bugüne kadar 175 türden 105 bin kuşu kayıt altına aldık. Bu yıl ilkbahar ve sonbahar döneminde kayıt altına alınan kuşlarla bu sayı daha da artacaktır. Türkiye'nin en uzun süreli kuş halkalama istasyonuyuz'' dedi.

GÖÇ YOLLARI BELİRLENİYOR
Kızılırmak Deltası'nda halkalanan kuş türlerinin farklı ülkelerde tekrar yakalandığını ve kendilerine bildirildiğini belirten Yavuz, "İsrail, Mısır, Finlandiya, Polonya, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde kuşlar tekrar yakalandı. Bu da bize kuşların hangi ülkelere hangi dönemlerde gittiğini, göç yollarının belirlenmesini sağlıyor'' diye konuştu.

Nizamettin Yavuz, Kızılırmak Deltası'nda en çok boz ötleğen, karabaşlı ötleğen ve söğüt bülbülü türlerinin halkalandığını, çalışma kapsamında Türkiye'nin kuş envanterinin oluşturulmasında önemli bilgiler elde edildiğini sözlerine ekledi.