Samsunspor Başkanı Erkut Tutu ve Başkanvekili Rüştü Araboğlu, Haberaks TV'de Erdem Erol'un sunduğu 25. saat programında kulübün tüm gerçeklerini masaya yatırdı.

Başkan Tutu, "Ligin en borçlu kulübüyüz. 55 milyon borcumuz var ve bunun 20 milyonu eski futbolcu alacağı. Tüm bu sorunları Süper Lig çözecek. Kalan 8 haftada birlik olalım ve Süper Lig için kenetlenelim" dedi

SORU İŞARETLERİ KALKTI
Haberaks TV'de yayınlanan ve Haber Medya Haberler Müdürü Erdem Erol'un sunduğu 25. saat programına Samsunspor Başkanı Erkut Tutu ve Başkanvekili Rüştü Araboğlu katıldı. Silinen 3 puandan, transfer yasağına, takımın önünde kalan 8 maçtan, mali sorunlara kadar birçok konunun masaya yatırıldığı programda, Tutu ve Araboğlu önemli açıklamalarda bulundu. Samsunspor'un kurtuluşunun Süper Lig'de olduğunun bir kez daha altının çizildiği programda kulübün 55 milyon liraya yakın borcunun bulunduğu da belirtildi. Programda, Başkan Erkut Tutu ve Başkanvekili Rüştü Araboğlu, her konuda tüm açıklığıyla konuşurken, taraftarın kafasındaki soru işaretlerini de ortadan kaldırdı.

ELAZIĞ EN ÖNEMLİ MAÇIMIZ
Başkan Erkut Tutu, şunları söyledi: "Şehitlerimiz var tüm Türkiye'nin başı sağolsun. Üzücü günler geçiriyoruz. Samsunspor zor bir dönemeçte. Elazığspor maçı Samsunspor için bıçak sırtı. Seyircisiz oynanması, anlamını ve önemini daha da artıran bir durum getirdi. Çünkü seyirci takımımızın 12. oyuncusu. Yöneticiler olarak cezayı kaldırmak için çaba sarf ettik. Savunmayı duruşmalı yapmak istedik. Ama olmadı, tahkim kurulu kararı onadı. Elazığspor maçını taraftardan yoksun oynayacağız. Bu seneki en önemli maç. Hem teknik kadro hem futbolculara güveniyorum. Seyircili yada seyircisiz kazanacağız. Takımımız iyi hocamız iyi. Dönem dönem sportif anlamda sorunlar yaşasak da, geçmişte yaptıkları ortada."

BOŞ TRİBÜNE KOREOGRAFİ
"Sezona iyi başladık. İlk 11 hafta iyiydik. Elazığspor maçını yüzlerinin akıyla kazanacaklardır. Benim taraftardan isteğim var, biz de elimizden geleni yaparız. Bugünkü maçta taraftarımız güzel bir koreografi hazırlayıp, boş tribünde de koreografi açarak, gerekli mesajı vermiş olurlar. 11 hafta başarıyı yakalayan kulüp ardından 9 hafta boyunca başarısızlık yaşadı. Yönetim aynı, teknik ekip aynı, futbolcular aynıydı. Bu farklı bir lig. Süper Lig gibi değil. Kimin kimi yeneceği belli değil. Sezon başında küme düşmeye oynar denen takımlar şampiyonluğa oynuyor, kesin çıkar denenler, büyük bütçeli takımlar küme düşmememe oynuyor. Bizim takıma olan güvenimiz tam."

55 MİLYON BORÇ VAR
"Samsunspor'un yaşadığı sorunlar, Türk futbolunun sorunları. Süper Lig'deki ve PTT 1. Lig'deki kulüp başkanları da Türkiye'de futbolun ne şekilde düzeltilebileceği üzerine çalışıyor. En büyük sorun da borç batağı. Süper Lig kulüplerinin 4- 4.5 milyar, PTT 1. Lig'deki kulüplerin de 500 milyon gibi borcu var. Yönetici alacağı, vergi, SSK, futbolcu, menajerler, kulüp personeline ve dışarıya olan borçlar. Bizim 55 milyon civarında borcumuz var ve PTT 1. Ligi'nde en borçlu kulübüz. Geçen yıl da 3 puanımız silindi bu yıl da. İkisi birbirinden farklı. Geçen yılki durum bir futbolcuya olan borçtan, bu yılki ceza ise UEFA kriterlerini yerine getiremediğimizden dolayı olan ceza."

3 PUAN GERİ GELMEZ
"3 yıl önce ceza aldık, sonraki sezon yine aldık, geçen yıl yine aldık. Toplamda Samsunspor Kulübü'nün 7 puan silme cezası var. TFF kuralları gereği bir yılda 3 puandan fazla silinmiyor. Şu anda 3 puan silindi ve bu uygulandığından diğerleri ortadan kalktı. Silinen puanın geri verilmesi mümkün değil. Biz dahil 6 kulübün puanı silindi, bütün kulüpler elinden geldiğince mücadele verdi ancak puanın geri gelmesi mümkün değil. Önümüzdeki sezon ise böyle bir sıkıntı yaşamamak için çalışmalara başladık. Bir sonraki sezon lige katılabilmeniz için kriterleri uygulamanız lazım. Borcun hepsinin belgelendirilmesi ve protokole bağlanması lazım. Alacaklılarla anlaşılıp taahhüt edilmesi gerekiyor."

9 FUTBOLCU İMZALAMADI
"Futbolcular ve menajerler de bu duruma yaklaşmıyor. Çünkü oyuncu o belgeyi imzaladığında, alacağı yoktur anlamına gelecek.. Geçen yıl 9 futbolcudan bu belgeyi alamadığımızdan ceza aldık. UEFA bu kadar sert davranmaya devam ederken, Süper Lig ve PTT 1. Lig'de önümüzdeki sezon çok fazla ceza alacak kulüp var. Biz bunlarda birisi olmamak için şimdiden çalışıyoruz. Şu anda devlet bankalarından alınabilecek kredilerle borçları uzun vadeye yaymak gibi bir proje var. Tüm kulüpleri kapsayan. Eğer bu olursa da, borçlar yapılandırıldıktan sonra yönetimlerde olanlar kulüplerin kullandığı her kuruştan sorumlu olacak."

SAMSUN'LA GURUR DUYUYORUM
"Samsun şehri yıllardır takımına bakıyor. Belki de en uzun yöneticilik yapanlardan birisiyim. Yönetimlerde yer aldım ve şu anda da başkanlık yapma onuruna sahibim. Şehrimle gurur duyuyorum, kulübümle gurur duyuyorum. 25 senelik yöneticilik hayatımla ilgili şunu söyleyebilirim ki, yıllardır bu şehir takımına sahip çıkıyor. Siyasetçi, bürokrat, iş adamı, taraftarı ve yöneticileriyle sahip çıkıyor. Sorunlar çok büyük. Mücadelemiz bazı yerlerde eksik kalıyor. Belki biz bırakınca bizim yapıklarımız da eleştirilecek. Yüksek marka değeri içinde, şehir çok fazla sahip çıktı ve yoruldu. Bu borçların ödenebilmesi için takımın kesinlikle Süper Lig'e çıkması lazım. Bunun için bu 8 hafta çok değerli ve önemli."

GELEN REKLAMLARA ŞAŞIRDIM
"Trabzonspor, Başkan Muharrem Usta önderliğinde bize el uzattı. Koskoca Trabzonspor Kulübü, stadını bir reklam ajansına vermiş ve reklam alıyor. Biz Trabzonspor'dan fazla reklam almışız stada. Bu sezon topladığımız reklamlara ben de şaşırdım, beklediğimizden daha fazla reklam topladık. İnanıyorumki, Elazığ maçını geçeceğiz, şehir yeniden bütünleşecek ve bize destek de artacaktır. Futbolculara primlerde gelecektir, kaynaklar artacaktır. Ben buna inanıyorum. Benim şehirle ilgili kaygım yok, çünkü onlar her zaman ellerinden geleni yapıyor. Bugüne kadar 1.5 yılda 25 milyon liraya yakın para ödedik. Bu parayı mücadelelerle ödedik. Çalıştık, çabaladık. Biz Samsunspor'un doğrusu neyse onu yapmaya çalışıyoruz."

BAKAN KILIÇ DESTEKLİYOR
"Bizi en çok döviz kur artışları yıpratıyor. Örneğin yabancı bir oyuncuya borcumuz 15 bin lira borcumuz var, 5 binini ödüyoruz, kur artıyor borcumuz yine 15 bin lira. Göreve geldiğimizde plan dışında stat kira borcu çıktı, transfer engelli futbolcu borçları çıktı, devlete olan SGK ve vergi borçları çıktı. Transfer bütçesinden yaklaşık 2 milyon lirayı devlete ödedik. Yani bu para, şu anda bizi sezon sonuna kadar götürecek paradır, büyük para. Bakanımız Akif Çağatay Kılıç, Valimiz İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediyesi ve siyasilerin desteği olmadan bu paraları bulamazdık. İşadamları Cemal Yeşilyurt, Adnan Ölmez, YEDAŞ Grubu, Medical Park, Tozlu Giyim bize büyük destekler verdi."

LİSANS ÇIKARAMIYORUZ
"Transfer yasağı geçmişten gelen bir yabancı oyuncuya olan borçtan dolayı FIFA tarafından verildi. Dosya açıldıktan sonra parayı da ödememize rağmen, 2 dönem transfer yasağı cezası aldık. Konuyu CAS'a taşıdık, tüm belgeleri sonduk ama sonuçlanan bir şey yok. Şimdi Türkiye'de oyuncuya borcunuz varsa, federasyon size transfer yasağı veriyor. Ancak gidip oyuncuyla anlaşırsanız ceza ortadan kalkıyor. FIFA'da olay böyle değil, dosya açıldıktan sonra borcu ödeseniz de bir şey fark etmiyor. Süper Lige çıksak da çıkmasak da, bu cezayla karşı karşıya kalacağız. Bu öyle bir yasak ki, şu anda kendi futbol okulumuzdan 7 yaşındaki bir sporcuya dahi lisans çıkaramıyoruz."

MEVCUT KADRO KORUNACAK
"Gelecek sezon için çalışmalar yürütüyoruz. Mevcut kadroyu en iyi şekilde koruyup, ocak ayına kadar devam edeceğiz. Kiralık sözleşmesi olanlar gidiyor, sözleşmesi bitenlerle sözleşme uzayabiliyor. Hem silinen puanda, hem de transfer yasağında ödemeleri yapmamıza rağmen cezalar aldık. Para da 10 bin dolar. Bundan sonraki süreçte UEFA ve FIFA'nın daha büyük yaptırımları olacak. Samsunspor taraftarı kızıyor bu olaylara, haklı oldukları konularda var. Çok fazla sorunla uğraşıyoruz, bütün yaptırımlar bize uygulanıyor çünkü çok dosyamız var. Sıkıntılarımız büyük."

26 BİN PASSOLİG VAR
"26 bin passolig kartı kullanan taraftarımız var. var. Türkiye'de il 10 içindeyiz. Bu ciddi bir rakam. 13 bin kişilik stada 26 bin passolig satmak gerçekten büyük başarı. Taraftarlara teşekkür ediyorum. Ama SMS hattına gelen rakam 700 kişiye ulaşmış. 26 bin passolig var, 700 kişi mesaj atmış. Diğer operatörler de açıldıktan sonra bu kampanyaya daha fazla ilgi olabileceğini düşünüyorum. Kulüplerin en büyük gelir kaynakları, statlar. Beşiktaş'ın elde ettiği hasılatlara bakıyoruz, hayret verici. Bizim de yeni bir stadımız yapılıyor. Stadın en güzel tarafı önünde alışveriş merkezi var. Tabi ki biz ne derece kullanabiliriz ama bu stada kavuştuğumuzda sabit gelir sağlamak için çalışmalıyız."

STAT, SABİT GELİR KAPISI
"Stat açıldıktan sonra sabit gelir olacaktır. Bu stat Süper Lig'i hak ediyor. Süper Lig'de bilet sat, loca sat, Stattaki AVM'yi kolay pazarla. Bunun için önümüzdeki 8 hafta çok önemli. Süper Lig'e çıkmalıyız. Futbolun yönetiminde para çok önemli. Paranız yoksa nasıl ticaret yapamıyorsunuz, futbolu da yönetemiyorsunuz. Ama para başarı değil. Destek verenler, yönetenler, birlik beraberlik, taraftar, işadamı, şehri yöneteni, siyasetçisi, bürokratı bir araya geldiğinde başarı geliyor. Başarıyı yakalayan camialar da böyle yakalıyor. Biz 2010-2011 yılında Süper Lig'e böyle çıktık. Bu olay sadece Samsunspor'un Süper Lig'e çıkması demek değildir. Tüm şehri ayağa kalkmasıdır."

8 FİNAL MAÇI
Başkanvekili Rüştü Araboğlu ise kulübe sabit gelir sağlamak amacıyla yapılması gerekenleri sıraladı. Araboğlu, şöyle konuştu: "Ülkemiz bu şartlardayken insanın futbol konuşması doğru değilmiş gibi geliyor. Şehitlerimiz var, üzüntülüyüz. Ülkemizin başı sağ olsun. Bir taraftan da hayat devam ediyor. Başkanımız da vurguluyor ama önümüzdeki 8 hafta çok kritik. Final gibi, iyi değerlendirmeliyiz. Karabükspor maçında taraftarımıza verilen cezayı ağır buluyorum. Tabi ki bir şeyler yaşandı ancak buna bizim kulüp olarak yapabileceğimiz bir şey yoktu. Önümüzdeki 4 maçı kazanırsak, play-off oynarız ve kişisel kanaatim bu yıl play-off oynarsak, Süper Lig'e çıkarız."

20 MİLYON FUTBOLCU BORCU
"20 milyon lira futbolculara borcumuz var. Büyük bir çoğunluğu geçmiş futbolcu borçları. Ben de bu sorunları çözmek için görevlendirildim. Bu süreçte 15'e yakın dosya kapattık. Büyük rakamlar ödendi. Cezalara insanlar kızıyor ama legal olarak ne bakanın ne başka birinin yapabileceği bir şey yok. Ceza geldiyse uygulanıyor. Kulübe sabit gelir için çok büyük bir projemiz yok. Bu biraz siyasetin gücüyle oluyor. Biz seçimlerden sonra önce Milletvekillerimizi ağırladık. Geçtiğimiz günlerde tüm belediye başkanlarını. Onlara projelerimizi anlattık. Biz reklam gelirlerine yoğunlaştık. Stat, forma, tesisler ve web sitemize reklamlar aldık. 3. lisanslı ürün mağazamızı da açtık."

SİYASİ DESTEK ŞART
"Türkiye İş Bankası Samsunspor Kredi Kartı ile kulübümüzün kasasına ayda 15 bin lira gibi bir para giriyor. Bunu artırmak için çalışıyoruz. Yine başlatılan SMS kampanyası. İsteyen herkes 1965'e SMS atıp kulübe 5 lira yardımda bulunabiliyor. Bu şu anda sadece bir operatör üzerinden yürütülüyor. Ancak ikincisiyle anlaştık, üçüncü operatörde yolda. Şu anda rakam da 700 kişi civarında. Bu sayı artmalı. Yine Medical Park 655 lira bedelinde bir özel sağlık sigortası kampanyası başlatacak ve bunun yüzde 15'ini Samsunspor'a bağışlayacak. Bu ve bunun gibi projelerimiz var. Ancak daha büyük projeler için dediğim gibi siyasi destek çok önemli."

Selçuk KAYA