Londra merkezli YouGov piyasa araştırma grubu tarafından İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Norveç'in yanı sıra ABD'de yapılan 'En önemli insan hakları' konulu bir araştırma yapıldı.

Araştırma, Avrupa vatandaşları ile ABD'liler arasındaki insan hakları anlayışının farklı olduğunu gözler önüne serdi.

İngiltere, Fransa, İsveç, Finlandiya ve Norveç vatandaşları için seçme hakkı, Almanya, Danimarka ve ABD vatandaşları için ise fikir özgürlüğü en önemli insan hakkı olarak belirlendi. Ülkelerin ilk sırada yer alan insani hak seçimi değişse de araştırmanın yapıldığı ülkelerde ankete katılan vatandaşların yüzde 50'sinden fazlası ifade özgürlüğünün en önemli hak olduğunu kaydetti.

İngilizler için 'en önemli insan hakları listesinde ilk sırada oy kullanmak yer alırken, ikinci sırada adil yargılanma, üçüncü sırada ücretsiz sağlık hizmeti, dördüncü sırada seyahat özgürlüğü, ücretsiz eğitim ve beşinci sırada ise ırkçılık ve aşağılanma yer aldı. Amerikalılar için ise ilk sırada gelen fikir özgürlüğünü, kişisel bilgilerin korunması, oy kullanma hakkı, adil yargılanma ve din özgürlüğünü takip etti.

Fransızlar için en önemli insan hakkı olarak ilk sırada oy kullanma hakkı yer alırken, ikinci sırada fikir özgürlüğü, üçüncü sırada emeklilik hakkı, dördüncü sırada en azından asgari ücretli bir maaş ve beşinci sırada seyahat özgürlüğü yer aldı. Almanlar ise en önemli insan hakkı olarak fikir özgürlüğünü ilk sırada seçti.

Fikir özgürlüğünün ardından ikinci sırada kişisel bilgilerin korunması hakkını seçen Almanlar, listenin üçüncü sırasında ücretsiz eğitim hakkı, dördüncü sırasına adil yargılanma ve beşinci sırasına ise ücretsiz sağlık hizmeti almayı seçti.

Eşcinsel çiftlerin evlenme hakları düşük tercihler arasında yer alırken, kürtaj ise kadın hakkı olmanın aksine doğmamış çocuğun hakkı olarak değerlendirildi.