İki MHP Milletvekili tarafından hazırlanan yasa teklifinde, Osmanlı haneden mensuplarına maaş bağlanması ve çocuklarına da burs, yurt sağlanması istendi. Yasa teklifini hazırlarken bazı haneden mensuplarının kıt kanaat geçindiğini dile getiren Milletvekilleri, hazırladıkları yasa teklifi ile bu durumu çözmeyi planlıyor. Bilindiği gibi 1924 yılında ülkeden ihraç edilen hanedan mensupları, çeşitli ülkelere dağılmış ve ilerleyen senelerde Türkiye'ye dönme fırsatı yakalamıştı. Bazı haneden mensupları çeşitli tarihlerde Türkiye'ye dönüp vatandaşlık alırken, bazıları ise halen daha çeşitli ülkelerde ikamet ediyor.

Yapılan yasa teklifinde Türkiye'de ve yurt dışında yaşayan haneden mensuplarının belirlenmesi için bir komisyonun kurulması gerekliliği belirtilirken, yaşanabilecek olan suistimallere karşı ise hanedan torunu takibi yapacak bir hanedan reisi olması gerektiği ifade edildi.

10 HANEDAN MENSUBU GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR

Yasa teklifinin sahiplerinden olan Mustafa Kalaycı yaptığı açıklamada; belirlenen 10 hanedan mensubunun geçim sıkıntısı yaşadığını söyledi. Milyonlarca Suriyeli'ye bakıldığını belirten Kalaycı, ecdat yadigarı olan hanedan mensuplarına da bakabiliriz dedi. Muhalefetten ve iktidardan destek beklediklerini ifade eden Kalaycı, yasa teklifinin meclisten geçeceğine inandıklarını belirtti. Teklife göre aylık geliri Başbakanlık Müsteşarı'ndan düşük olan hanedan mensuplarına 10 bin lira civarında bir maaş bağlanmasını içeriyor.

77 KİŞİ HAYATTA

Osmanlı Hanedanı mensuplarından halen 77 kişinin hayatta olduğu biliniyor. 25 şehzade, 16 sultan, 23 sultanzade ve 13 de hanım sultan olmak üzere 77 kişi; Türkiye, Mısır, Ürdün, Lübnan, Suriye, ABD, İngiltere, Fransa, İsveç ve İspanya gibi dünyanın farklı ülkelerinde yaşamlarını sürdürüyor.

Osmanlı Hanedanı'nın en yaşlı ve en kıdemli erkek üyesi olarak hanedan reisi unvanını taşıyan Şehzade Osman Bayezid Osmanoğlu, ABD New York'ta yaşıyor. 1924 doğumlu Osmanoğlu, sürgünde doğan ilk hanedan çocuğu. Babası Şehzade İbrahim Tevfik Efendi 1931'de Fransa'da sürgünde öldükten sonra annesi Hatice Sadiye ile birlikte ABD'ye taşınan Osmanoğlu, ABD Silahlı Kuvvetleri'nde subay olarak görev yaptı. New York'ta çalıştığı kütüphaneden emekli olan şehzade, 23 Eylül 2009'da Ertuğrul Osman Efendi'nin ölümünden sonra hanedan reisi unvanını aldı.