Resmi Gazete'de yayımlanan 6701 sayılı kanun ile birlikte işverenler uzmanlık ve yetkinlik anlamında ayrım yapabilirken, artık üniversite ayrımı yapamayacak. Bu durum neticesinde işe alımlarda 'Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent' gibi üniversitelerden mezun olanlar başvurabilir ilanları ortadan kalkacak. Birçok gencin dert yandığı üniversite ayrımı nedeniyle, işe alımlarda üst klasman olarak adlandırılan üniversitelerin haricinde lisans eğitimi gören gençler iş bulmakta zorlanıyordu.

AYRIMCILIK ORTADAN KALKACAK

Kanunun 6. maddesine göre işe alımlarda yetkinlik ve uzmanlık ayrımı yapılabilirken, örnek vermek gerekirse mühendis alımlarında 'ODTÜ mezunu arıyoruz' ilanları tarih olacak. Kanun, 'İş ilanı, işyeri, çalışma şartları, mesleki rehberlik, mesleki eğitim ve yeniden eğitimin tüm düzeylerine ve türlerine erişim, meslekte yükselme ve mesleki hiyerarşinin tüm düzeylerine erişim' konularını da kapsıyor. İş başvurusunda bulunan kadınlar 'Sen gebesin, küçük bebeğin var, bakım gerektiren çocuğun bulunuyor' gibi gerekçelerle geri çevrilemeyecek.

Ayrıca özel sektörde serbest mesleğe kabul, ruhsat, kayıt, disiplin gibi konularda ayrımcılık yapılamayacağı da 6'ncı maddede belirtiliyor. Söz konusu ayrımcılık düzenlemesi, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamı da kapsıyor.

AYRIMCILIK İSTİSNAİ DURUMLARDA YAPILABİLECEK

Kanunda işe alımlarda ayrımcılık yapılabilecek durumlar da belirtildi. Son derece istisnai olacak ayrımcılık konusu da şu şekilde açıklandı:

-Zorunlu mesleki gerekliliklerin varlığı halinde amaca uygun ve orantılı olan farklı muamele.
-Sadece belli bir cinsiyetin istihdamını zorunlu kılan durumlar.
-Hizmetin zorunlulukları nedeniyle, amaçla orantılı olması şartıyla yaşa dayalı farklı muamele.
-Bir dine ait kurumda, din hizmeti veya o dine ilişkin eğitim ve öğretim vermek üzere sadece o dine mensup kişilerin istihdamı.

AYRIMCILIK GÖRÜLÜRSE ŞİKAYET EDİLEBİLECEK

İş başvurusu sırasında ayrımcılık görüldüğü takdirde kişiler işvereni şikayet edebilecek. Şikayet konusu ise şu şekilde olacak:

-Şikayet için illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu'na başvuracaklar.
-Kurula başvurmadan önce kanuna aykırılığın giderilmesi için işverenden talepte bulunulacak.
-30 gün içerisinde yazılı cevap verilmezse kurula başvuru yapılabilecek.
-Kurul bilirkişi görevlendirerek ve tanık dinleyerek konuyu inceleyebilecek.
-Ayrımcılık yapıldığının tespiti halinde bin liradan 15 bin liraya kadar para cezası verilecek.
-Cezaların 1 ay içinde ödenmesi gerekecek.

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURULU RAPOR EDECEK

İş başvuruları özelinde oluşabilecek olan ihlalleri düzenli olarak raporlayacak olan Türkiye İnsan Haklar ve Eşitlik Kurulu, hazırladığı raporları Meclis ve Cumhurbaşkanı'na bildirecek.