Samsun Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Hayati Tosun, Lokman Kundakçı'nın dile getirdiği fındıkta 1 milyar dolarlık zarar iddiası ile ilgili açıklamada bulundu.

Fındık fiyatlarını 'fındık profesörü' değerlendirdi

YILBAŞINDAN ÖNCE SÖYLEDİM

Fındıkta yaşanacak kaybı daha önceden kendisinin de gündeme getirdiğini belirten Başkan Hayati Tosun, "Ben Lokman Kundakçı'nın dile getirdiği 1 milyar dolarlık zarar iddiasını, aşağı yukarı yılbaşından önce dile getirmiştim. Bu rakam 290 milyon dolarla başlayıp 680 milyon dolara çıkabilir demiştim. Kendisinin söylediği gibi rakamı 1 milyar dolar demeyeyim, ama ciro olarak baktığımızda 400 milyon dolarlık bir kayıp var" diye konuştu.

Fındık fiyatları 8,50 TL'ye yükseldi

FINDIKTA TEKELLEŞMENİN SEBEBİ

Son 4 yıla bakıldığında fındık fiyatlarındaki düşüşe dikkat çeken Tosun, şunları kaydetti: "Son 4 yıldaki fındık fiyatlarına baktığımızda en düşük fiyat 8,5 TL ile bu yıla aittir. 2014'te 13,5 TL, 2015'te 10,5 TL, 2016 yılında ise 12,75 TL olmuştur. Bugünkü piyasa şartlarında 8,5 TL gibi bir fındık fiyatı kabul edilemez. Kur karşılığı olarak bir hesap yaptım ve en düşük kur fiyatı bu yıl gerçekleşti. Yüzde 80'i ihracata giden ve tamamı döviz bazında satılan bir ürün için böyle bir fiyat kabul edilemez. Geçen yıl ile bu yılı baz aldığımızda aynı dönem olarak yüzde 17,4 civarında ihracatta bir düşüş var. Bu da yaklaşık 400 milyon dolara denk geliyor. Üreticinin cebine girmesi gereken bu 400 milyon dolar, fındık piyasasındaki tekelleşmeye göz yumularak ülke zarar ettirilmiştir. Bütün girdilerinin çoğu, gübre, ilaç, tamamen dövize endeksli artarken, enflasyon payı düşünülmeden sadece kur farkıyla artması gerekirken fındık fiyatları son yıllarda düşerek devam etmesi, piyasa üzerindeki tekelleşmenin sebebidir. İhracatçı firmanın en büyük ithalatçı firmaya satılmasına izin vermek bile suçtur."

Fındık fiyatları ne kadar? İşte güncel fındık fiyatları

Barış BUDANOĞLU