Samsun'da bir gün önce doğan ve kuyruk sokumundaki kitle sebebiyle Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'ne sevk edilen bebek, Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Asudan Tuğçe Çil tarafından yapılan başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Asudan Tuğçe Çil, fetal tümörler ve Asudan bebeğin tedavi süreciyle ilgili bilgi verdi. Nadir olmakla birlikte, bazı tümörlerin anne karnındayken tanınabildiğini belirten Op. Dr. Çil, 'Böyle fetal tümörler farklı organ sistemlerini tutabilirler. Bunlar arasında nöroblastomlar, teratomlar, intrakranyal, kardiak, karaciğer, böbrek veya yumuşak doku orjinli fetal tümörler sayılabilir' dedi.

Bir Günlükken Ameliyat Edildi

Asudan Tuğba bebeğin 19 Kasım 2015 tarihinde Vezirköprü'de doğduğunu ve kuyruk sokumundaki kitle sebebiyle hastaneye sevk edildiğini ifade eden Op. Dr. Çil, 'Gerekli tetkikler ve hazırlıklardan sonra bebeğin, bir günlükken ameliyatını gerçekleştirdik. Ertesi gün beslenmeye başladı. Yeni doğan yoğun bakım ünitemizde takibinde herhangi bir sorun olmadı. Patolojisi de iyi huylu olarak raporlandı' diye konuştu. Op. Dr. Asudan Tuğçe Çil, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

'Sakrokoksigeal teratom, 35-40 bin doğumda bir görülen, çoğunlukla kuyruk sokumunda, dışardan görülebilen bir kitle olarak presente olan ve kız bebeklerde daha sık rastlanan bir fetal tümördür. Yüzde 90'ından fazlası iyi huyludur. Nüks, kötü huylu tümöre dönüşme, uzak metastaz nadir görülür. İyi huylu teratomlarda tümörün tam olarak çıkarılması kür demektir. Ancak hastalar nüks açısından en az 3 yıl, tercihen yetişkin döneme kadar takip edilir.'

Bebeklerine doktorunun adını verdiler

Tedavi sürecinde gerek doktorlarından gerekse hastaneden ve yeni doğan yoğun bakım hizmetlerinden oldukça memnun olduklarını belirten baba Mehmet Karataş, ' Doğumdan sonra bebeğimiz Medicana Samsun Hastanesi'ne sevkedildi. Hastanede doktorumuzun yakın ilgisiyle karşılaştık. Bebeğimiz bir günlükken ameliyat oldu. Yeni doğan yoğun bakımda tedavi gördü. Ameliyat oldukça başarılı geçti. Sonuçlar da iyi çıktı. Sıkıntılı olan bu süreci sorunsuz atlatmamızda bize destek olan ve bebeğimizin tedavisini gerçekleştiren doktorumuz Op. Dr. Asudan Tuğçe Çil'e, yeni doğan yoğun bakım çalışanlarına çok teşekkür ederiz. Bebeğimize doktorumuzun ilk adı olan Asudan adını verdik '' dedi.