“Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, ne yaptığınızın bir önemi yoktur.”
Her şey bir amaca yönelik planlandığında değer kazanır. Belirli bir planı olmayan hiçbir şeyin başarılı olma şansı yoktur. İster birey olsun isterse de toplum bir amaca yönelik olarak yapacağı işi planlandığında; başarı kendiliğinden gelir. Gideceği yeri bilmeyen insana hiç kimse yardım edemez. Bu bir yol olmayabilir. Yapılan işi her ne ise, önceden planlamak suretiyle en ufak bir ayrıntıya kadar her şeyin hesabı yapılmalıdır.
Bir toplumun kalkınması, refah seviyesinin yükseltmesi hep hesap kitap meselesidir. Bir plan dahilinde işler yürür, yürütülür.
Dünyada kalkınamamış toplumların geri kalmalarının temel sebebi planlı bir kalkınma, refah seviyesi oluşturamamış olmalarındandır. Bu durum hayatın her alanında geçerlidir.
Her şey eğitimle başlar; eğitimle biter. Ömür dediğin şey de öyledir. İnsan ve toplum yaşadığı sürece eğitilmelidir. Eğitimden nasibini almamış toplumların kalkınma hamlesi gerçekleştirmeleri mümkün değildir. Bir amaca yönelik olarak insanını yetiştiremeyen toplumların hali; gideceği yeri bilmeyen bir yolcunun durumuyla aynıdır. Okuyan, araştıran dünya gerçekleriyle yüzleşebilen; çağının idrak seviyesini yakalamış toplumların yerinde sayması mümkün değildir.
Aklı, bilimi rehber edinmiş toplumlar refah seviyesini yakalamış; insanları barış içinde huzurlu bir şekilde yaşamaktadır. Gerçi çağımızda tedirginlik, bir hastalık halini almıştır. Bu durum yalnızlaşmayı beraberinde getirmiştir. Kendine zaman ayıramayan devamlı çalışan insanlardan oluşan kalkınmış toplumların hastalığıdır, tedirginlik bir bakıma.
Hayat, zaman su gibi akıyor. Kalıcı olan insanın ve toplumun ürettiği değerlerdir. Kendine zaman ayıran; bir şeyler üreten insanın zenginliği, dinginliği topluma artı değer olarak geri dönüyor. Bir şey üretmeyen, tembel nemelazımcı bireylerden oluşan toplumların yaşam hakkı yoktur.
Dünyadaki acımasızlıklar, güçlünün zayıf olanı yok etmesi ve bunun bir doğa kanunu gibi görülmesi kabul edilemez.
Tarihin ve medeniyetimizin yol göstericiliğinde ilerliyoruz. Hiç kimse yorulmamızı beklemesin.