İyi Tarım uygulamalı Zeytin üretimine başladık.

Samsun valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi başkanlığının da desteğiyle 2 yıl önce başlatılan Zeytin üretim alanlarının tespiti ve ürünün sanayileşmeye taşıyacak ön analiz sonuçlarının sürdürülebilir olduğunu duymak, Tarımın ve nasırlı elleri öpülesi çiftçimizin can çekiştiği şu günlerde alternatif bir ürüne sahip olmaları hepimizi sevindirdi.

Zeytin fidesi, Samsun İl'i İlkadım, Atakum, Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs, Yakakent ve Vezirköprü İlçelerinde, tütün- buğday üretimi yapılması zor meyilli alanlarda, makineli tarıma uygun (buğday) olmayan rakım, yağış ve iklim yönü ile ekonomik olarak zeytin üretimi yapılabilecek araziler tespit edilip, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan bu üreticilere daha kazançlı alternatif üretim olarak zeytin yetiştiriciliğini teşvik edilerek küçük aile işletmelerine, 2022 yılında en az 3 dekar olacak şekilde, toplam 260 dekar alanda zeytin bahçesi tesisi kurularak, İlimizde tarım ürünü çeşitliliğimizi artırmış olduk.

Bölgeye uyum sağlayan Gemlik türü Zeytin fidesini 2 yıl içinde 124 çiftçi aileye ulaştırıldığını, 560 dekar alana 16 bin 800 adet zeytin fidesi çiftçi ve toprakla buluşturularak asırlık ekonominin de temelini atmış oldular.

Şaşırdınız değil mi, ne yalan söyleyeyim haberi okuduğum zaman ben de şaşırdım ve Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü sayın İbrahim Sağlam beyi aradım.
Birkaç soru sordum;

İlk sorum, İklim değişikliği mi, sayın müdürüm..?
Hayır, hayır...! dedi.
" Samsun'un belli bölgelerinde zaten zeytin üretimi küçük çaplı da olsa vardı, bizden önceki görevlilerin bu konu üzerinde durduklarını gördük. Biz de heyecanlandık ve konunun bilimsel boyutunu araştırırken, Bölgeyi iyi bilen ve zeytincilik konusunda uzman bilim insanlarımızla Samsunda uygun arazileri tespit çalışmasından sonra hep beraber yola koyulduk ve zeytin fidelerini uygun toprak ve çiftçimizle buluşturduk. Projeyi 2 yıl önce başlattık ve ürün henüz fide halindeyken ürün topladık. Dedi.

Ve ekledi...
" Eski ve yeni sofra Zeytin üretim uygulamamızla ülkemizin % 0,2 sini oluştuyor. Karadeniz Bölgesi; alan ve üretim bakımından altıncı sırada yer almaktadır. 2021 yılı verilerine göre Samsun'da 63 dekar alanda 35 ton sofralık zeytin üretiliyor. Ancak Samsun'da unutulmaya yüz tutmuş bir tarımsal faaliyet olup, gerçekleştirilen bu Proje ile Bölgemizdeki zeytin üretim alanlarının artırılması için enerjimizin büyük bir bölümünü Zeytin yetiştiriciliğine ayıracağız.

Fidan dikim süresinden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar İl/ İlçe Müdürlüğü teknik personelimizin izleme, takip ve eğitim çalışmalarını sürdüreceklerini... " 7 Yıllık bir hedefle yola çıktıklarını, bu sürenin 2 yılı Ar-Ge ve ürün çeşitliği takibiyle geçirdiklerini ifade eden Tarım ve Orman İl müdürü İbrahim Sağlam ile telefon sohbetimizin başlangıcındaki heyecanının giderek arttığını söylemeden edemeyeceğim.
2022 yılında il genelinde dağıtılan zeytin fidanlarımız 260 dekar alandan 364 ton zeytin üretimi gerçekleştirildi.

Yakın bir tarihte 560 dekar zeytin alanı oluşturularak, 7'inci yılda 800 ton zeytin üretimi hedefleniyor.

Hedeflenen üretim alanının toplam 1000 dekara çıkartılması...

2023 yılında DOKAP desteğiyle en az 5 dekar ve üstü 250 dekar zeytin bahçeleri sulama sistemleri, yüzde 70 hibe ile kurulumlar tamamlanarak 2023 yılı sonunda toplam 710 dekar zeytin bahçesini ilimize kazandırılmış olacak.

Doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmayı hedefleyen Tarım ve Orman İl müdürlüğü , bölge üreticisini zeytinciliğe özendirmeyi, İlimiz Zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması sağlanacak tecrübeli ekibin başında Samsun valisi sayın Zülkif Dağlı ile hedefe kilitlenmiş durumda olduklarını gördüm.

Katma değeri yüksek ürünümüz, bölge halkına alternatif ürün olarak getiren Liyakatli kadrolar teşekkür ederim;
Başta, vefakar Karagün dostu Çiftçimize ve Karadeniz'e ' Hoşgeldin 'Karagözlüm'

Bereketli Olsun...