Dünyanın gözü önünde 24 saat canlı yayınlarla tüm dünyanın takip ettiği büyük bir insanlık dramı Gazze’de Filistin topraklarında yaşanıyor. Bu insanlık dramında baş aktör olan İsrail Gazze’de savaşmıyor adeta büyük bir  katliam ve soykırım yapıyor. Ne acıdır ki dünyanın en güçlü devletleri  Gazze’deki büyük katliamı durdurmak yerine kendi çıkarları için katliamı destekleyerek daha çok masum insanın ölümüne kör ve sağır kalmaya devam ediyorlar. Bu normal değil, bu kabul edilebilir bir yaklaşım  değil. Sivilleri, hastaneleri bile bombalayan bir İsrail devletinin çocukları katlettirmesi kimseyi şaşırtmıyor. Amerika’yı arkasına alan İsrail İnsanlık suçu işlemekten çekinmiyor, geri adım atmıyor. Bir şeyler yapmak lazım, daha çok geç olmadan. Gazze de İsrail askerlerinin saldırısı sonucunda ölen ve yaralanan her çocuk dünyanın bu iki yüzlülüğüne lanet okuyor, gerçekten bunun farkında mıyız? Baylar bayanlar acele edin çocuklar, bebekler ölüyor. İnsanlık nereye?

       Hamas’ın İsraili vurması hiçbir çocuğun öldürülmesi için gerekçe olamaz. İnsanlık sivillerin, en başta çocukların ölümünü bir insanlık suçu olarak görüyorsa, her iki tarafı da bu karanlık ve kirli savaştan vazgeçirmelidir. Doğu Akdeniz’de  bekleyen ABD uçak gemisi İsrail’in katlettiği çocukları daha ne kadar seyredecek? Masum siviller Gazze’de, İsrail bombalarıyla katledilirken empati yapamıyorsak bizim insanlığımız nerede? Filistinli’yi evinden ,yurdundan ve  canından eden  İsrail karşısında susan en az İsrail kadar savaş suçlusudur. Ortadoğu’daki bu kirli savaş oyununda Hamasla ilgili bir çok iddia gündemde dolaşırken büyük Ortadoğu fotoğrafına mutlaka bakmak zorundayız. Bu kirli savaşta ilk tokatı  onca gelişmiş güvenlik ve istihbarat ağına rağmen İsrail’in  yemesi herkesi çok düşündürmektedir. Filistinli için Gazze, İsrail’e terk edilemeyecek kadar önemli ve değerli bir toprak parçası iken Filistinliye Gazze’yi terket demek fırsatı ganimet bilmek ve bir milleti toprağından zorla koparmak demektir. Filistinli siviller Gazze’de yoğunlaşan İsrail saldırısı karşısında daha ne kadar direnebilir? Bu kirli ve karanlık savaşı durduracak ülkeler elbette var. O ülkeler Gazze’de katledilen çocukları yok sayamazlar. Herkes bir an önce çocukların ölümüne dur demek için Gazze’de elini taşın altına koymalıdır.

     Savaşta hastaneleri ,okulları vurmak nedir? Savaşta hastaneleri vurmak bilerek ve isteyerek savaş suçu işlemektir. İsrail’in Gazze’de bir  hastaneyi vurması, masum insanları Birleşmiş Milletlerin gözü önünde katletmesi dehşet verici bir olaydır.Birleşmiş Milletler Örgütüne ve insanlığa karşı çıkmasıdır. Savaş hukukuna uymayan İsrail’in vurduğu hastaneyi ve orada adeta soykırıma uğrayan insanlığı dünya görmezden gelebilir mi? Hastane katliamında 500 insanın öldürülmüş olması dünyayı ayağa kaldırmalıdır. İsrail dünyanın gözünün içine baka baka insanlık suçu işlemektedir. Bu gerçekten ciddi ve affedilemez bir savaş suçudur. İsrail savaş yasalarını yok sayamaz. Eğer bu yaşanan son katliamda dünya insanlığını ayağa kaldıramıyorsa daha büyük katliamlar bekleyebiliriz. İnsanlık ölmedi dedirtmek için savaşın tarafları mutlaka adil bir barışa zorlanmalı ve insanlık adına derhal durdurulmalıdır. İnsanlık bu katliamlara ,bu soykırıma ortak olmamalıdır. Savaş suçu işleyenlerde uluslararası mahkemelerde mutlaka yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.

                                                          AYHAN HAMLI SAMSUN