Muhammed Ali Clay,'Her nefis ölümü tadacaktır' ilahi fermana boyun eğerek ait olduğu yere geri dönmüştür.

Hepimiz , 'Allah içiniz ve O'na döneceğiz.'İşte tüm zamanların en güçlü ve efsanevi boksörü Muhammed Ali de bunu yaptı. Çağrıldı ve gitti.

Şairin dediği gibi, 'gitmemeye çaren mi var.' Bir Arap şairi de; 'Dünyada ebediyyen tek bir kişi kalmış olsaydı elbette Allah'ın elçisi Hz. Muhammed kalırdı' demiştir.

'Allah'tan başka herkes ve her şey fanidir' ama O, kendisinin , ' halkını hiçbir zaman satmayan bir insan yada boksör olarak' anılmasını istemiştir.

Muhammed Ali Clay, boksta olduğu kadar içinden çıktığı halkını ve inandığı İslam dinini savunmada da kararlı hareket etmiş bir dava adamı idi.

Tüm dünyanın gözü önünde doğrularını savundu, ilkelerinden taviz vermedi.

Amerika'daki İslami ve siyahi hareketi hep destekledi. Bu uğurda başta kariyeri ve unvanı olmak üzere her şeyini feda etmekten geri kalmadı.

Bir defasında yemek için uğradığı bir lokantada yalnız beyazlara servis yapıldığını öğrendiğinde tereddütsüzce daha yeni 1960 Roma Olimpiyatları'nda almış olduğu altın madalyayı nehre atmaktan çekinmedi.

O bu mücadelesini Amerika'da lokantaların girişinde, 'buraya köpekler ve zenciler giremez' yazılarının yazıldığı dönemlerde vermiştir.

İşte onu büyük yapan ve efsaneleştiren davranışlarından birisi de budur.

O bir Amerikan vatandaşıydı ama, Vietnam Savaşı'na, 'onlar bana bir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım' diyerek gitmemişti. Hükümet dava açınca da, ' Hükümet, doğru olduğunu düşündüğü şeyi yaptı, ben de' diyebilecek bir kişilik gösterdi.

Ve bu dava sonunda beş yıl hapis ve on bin dolar para cezası verilip unvanı geri alınmasına rağmen yılmadı. Ve mücadelesine devam ederek kaybettiklerini yeniden geri aldı.Dava adamı merhum Muhammed Ali, hiçbir zaman dünya kamuoyunun ve Amerika'nın mahalle baskılarına boyun eğmedi.

Bir röportajda CNN muhabirinin, " Sn. Muhammed Ali, bu dehşetin(Amerika'da dünya Ticaret Merkezi'ndeki 11 Eylül saldırısı) meydana gelmesine sebep olan teröristlerle aynı dinin bir mensubu olarak neler hissediyorsunuz sorusuna; Muhammed Ali'nin, ' Siz Hitler ile aynı dini paylaşan bir mensup olarak neler hissediyorsanız aynısını." Cevabı hala hafızalardadır.

Kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm İslam dünyasına sabırlar diliyorum. Selam ve dua ile…