Çocuklara armağan edilmişti ama çocuk bayramı değildi. Önce asli anlamından koparttık, içini boşalttık, ruhunu bir kenara koyduk ve şekilden şekle soktuk. Şimdi de kutlamıyoruz. Dün ruhunu boşaltanlar bugün kutlanmamasından yakınıyor! Bilmeden, duymadan, hissetmeden kutlasak ne kutlamasak ne!

23 Nisan çocuklar oynasın, büyükler de seyretsin diye değil, 23 Nisan 1920'yi öğrensin, içselleştirsin ve asla unutmasın diye çocuklara armağan edilmişti. Biz onun ruhunu çocuklarımıza aktarmak yerine onun şeklini çocuklaştırdık. Dünyanın dört bir yanından çocuklar getirtip gösteri yaptırdık, ama kendi çocuklarımıza Milli Mücadele'yi öğretmedik. O ruhu aktarmadık, o milli gururu ve o milli heyecanı yaşatmadık. Anlamını bilmediğimiz, gururunu duymadığımız ve heyecanını yaşamadığımız, yaşatmadığımız 23 Nisan'ı kutlasak ne kutlamasak ne!

Siz yolunuz Ankara'ya düştüğünde şöyle bir Ulus'a uzandınız mı hiç? Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin şimdilerde müze olan ve ziyaretçiye hasret o küçük, mütevazı binasını gezdiniz mi? Orada gerçekleştirilen zaferin ihtişamı karşısında bir kere olsun saygı ve hayranlıkla eğildiniz mi? Gitmediyseniz, gezmediyseniz, o havayı teneffüs etmediniz, o duyguyu yaşamadıysanız 23 Nisan törenleri iptal olsa size ne bana ne? Kutlasak ne kutlamasak ne?

Siz Antalya'ya, Muğla'ya tatile giderken hemen gözünüzün önünde ve de yolunuzun üzerinde, ana yola beş yüz metre mesafedeki Kocatepe Şehitliği'ne uğradınız mı hiç? Orada yan yana yatan on dörtlük gönüllü ile kırk altılık redif askerinin ruhuna bir 'Fatiha' okudunuz mu? 'İzmir'e gidişte Dumlupınar'a uğradınız mı?' diye sormuyorum bile; o ana yoldan bir iki kilometre içeride. Gitmediyseniz, Milli Mücadele'nin o aziz şehitlerinin ruhuna bir 'Fatiha' göndermediyseniz 23 Nisan törenleri yapılsa ne yapılmasa ne? Bundan bana ne size ne?

Soru cevaplarla bitireceğim bu yazıyı. Bir yığın soru ve bir yığın cevap. Soran da benim sorulan da ben. İnanmayanların inkarında inananların ihmalinin payı yok mu? Var, hem de pek çok. Kendi ihmalini yargılamayanların inanmayanların inkarına isyan hakkı var mı? Yok, hem de hiç yok.