Bilmiyorum ki, bir insan hakları manifestosu olan Peygamberimiz(sav)'in Veda Haccı Hutbesini okudunuz mu?

Şimdiye kadar okuma fırsatı bulamadı iseniz, okunmaya değer bir hitabe olduğunu belirtmek isterim.

Peygamberimiz(sav) bu hitabesinin bir yerinde, '…kardeşlerinize zalim iken de mazlum iken de yardım ediniz. Kardeşinize zalim iken yardımınız, onu zulümden alıkoymanız, zulüm yapmasına engel olmanızdır' buyurmuşlardır.

Adalet, tek yönlü ve tek kişi ile tesis edilemez.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, 'bütün gücümle mazlumun yanındayım' demesi adalet sorununu çözmez ve çözemez. Bu konuda bütün mekanizmalar da aynı adalet duygusuna ve kararlılığına sahip olmalıdır. Adalet zincirinin tüm halkaları aynı kalitede olmalıdır.

Bir mağduriyeti ortadan kaldırmak için bir başkasını mağdur etmek asla adalet değildir.

Mecelle'nin 19. Maddesinde, 'Zarar ve mukabele bizzarar yoktur' denilmektedir.

Hürriyet veya herhangi bir hak kullanılırken başkasına zarar vermek yasak olduğu gibi zarara, zarar yapılmak suretiyle karşılık verilmesi de yasaktır.

Bir tarafı tamir edilirken bir başka taraf haksız olarak yıkılmaz.

Adalet yapma ve birilerini cezalandırma adına başkalarına zarar vermek ve de bunu savunmak asla adalet değildir. Adalet adına haksızlık ve zulüm yapmak, adalet dağıtıcıları başta olmak üzere hiç kimsenin hakkı yoktur.

Bu durum, adalet adına bir başka adaletsizlik doğurur ki, bir yanlışı bir başka yanlışla kapatmak anlamına gelir.

Adaletle küfür payidar olsa da zulümle İslam payidar olamaz.

Adalet yapan her herhangi bir kafir devlet yönetimi yaşamayı hak eder fakat, zulüm yapan bir İslam devleti yönetimi ise yaşayamaz, yıkılmaya mahkum olur. Zulüm yapan yönetimlerin ve bireylerin payidar oldukları görülmemiştir.

Böylelerinin ahireti de Hz. Ali(ra) ifadesiyle çok zordur: : 'Mazlumun zalimden öcünü alacağı gün, şüphesiz zalimin zulmettiği günden daha çetin olacaktır.'

Bu nedenledir ki, insanlara, 'zalim iken de mazlum iken de yardım etmek' bir insanlık görevidir.

Gölgesinden korkarak mazlumlara yardım etmeyen nice etkili ve yetkili kişilere yazıklar olsun! Çıkarlarını kıbleleştirenlere yazıklar olsun! Herkes her yerde 'ADALET, İLLA ADALET, İLLA ADALET' HAYKIRMADIKÇA İNSAN OLMA NİTELİKLERİ HEP EKSİK KALACAKTIR.

Adalet duygularını kaybetmeyenlere selam ve sevgi ile…