İnsanlığın evrensel ortak değerlerinden birisi de nesli korumaktır.

Eskiden İslam ve Türk geleneği ve emri gereği ailede bir reislik ve sorumluluk hiyerarşisi vardı.

Bir öğretmen ya da memur gönderdiğimiz yere arkadan bir yönetici tayin ederiz ama aile içinde yönetici sorumluluğunu kaldırırız.

Neyse, biz asıl konumuza geçelim… Tüm dinler, insanlığın ortak değeri olarak gördüğü beş şey vardır:

  • Canı korumak,2-Malı korumak, 3-Dini korumak, 4-Aklı korumak, 5- Nesli korumak.

Bunlar aynı zamanda insanlığın ortak değerleri ve dokunulmaz kutsallarıdır.

Nesli her türlü maddi ve manevi tehlikelerden korumak öncelikle anne ve babanın görevleri arasında yer almaktadır.

Ancak, 'nesli korumaktan' amacı ne olduğu konusu genelde göreceli olmaktadır. Babaların bazıları vahyi esas alırken bazıları da değişik statü ve ahlakları esas almaktadır. Böylelikle de farklı anlayışlar ortaya çıkar.

Merhum babam bu konuda vahyin yani ilahi ilkelerin esas alınmasında ciddi gayret göstermiştir.

Merhum babam ömrünü gurbetlerde geçirmiştir. Yılın yarısını kendi arazilerimizden geçinemezdik. Yerlerimiz az ve de verimsizdi. Yakacaklarımızı, hayvanların ve bizlerin yiyeceklerini hep sırtımızda taşımak zorundaydık. Sırtımızda ot ve odun taşıyarak büyüdük. Köyümüzün yolu da olsa yerlerimiz parçalı ve yamaç yerlerde bulunduğu için yine yük taşımaktan kurtaramadık.

Bu zor şartlarda gece- gündüz çalışmamıza rağmen yine geçinemezdik. Babam ömrünün baharını gurbetlere mahkum geçirmişti.

Ve bir gün kendilerine, 'baba, bunca yerler gezdiniz- gördünüz, o günün şartlarında gayet iyi kabul edilecek paralar da kazandınız. YERLEŞECEK BİR YER BULAMADINIZ MI?'

Merhum babam biraz durakladıktan sonra şu tarihi cevabı verdi: 'Oğlum, neslimin yani sizin ahlaken bozulacağınızdan endişe ettim. Şimdi sizi yetiştirdim. Siz şimdi istediğiniz yere gidip yerleşebilirsiniz.'

Bu sözün anlamını Almanya'da görev yaparken anladım. Babamın bu sözü, neslimin bozulmasına meydan vermemek için bunca iyi şartları bırakarak Almanya'dan Türkiye'ye göç etmemin gerekçesi oldu. Nesli, bozulmasına neden olacak ORTAMLARDAN UZAK TUTMAK ANNE VE BABANIN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDENDİR.

Selam ve sevgi ile…

[email protected]