-Teşekkür ederim arkadaşlar… Oda Tiyatrosu'nda sahnelenen oyunlar turnelere, festivallere gitmiştir. Festivaller için ayrı oyunlar da hazırlanmıştır. Mesela Cahit Atay'ın yazdığı 'Karaların Memetleri' bunlardan birisidir. Yönetmenliğini Gülçin Üstüntaş yapmıştır.

Turgut Özakman'ın yazdığı, Şahin Saraç'ın yönettiği 'Duvarların Ötesi' ve naçizane bendenizin yazdığı Herhangi Bir Gece Yarısı adlı eserler, şu an aklıma ilk gelenlerdir…

'Evet hocam.'

-Az önce sırayla sayılan oyunların çoğu, Karadeniz Bölgesi'nde ve ülkemizin diğer illerinde düzenlenen tiyatro festivallerine gitmişlerdir. Daha çok da Samsun'un köy ve ilçelerine giderek, traktör üstünde, harman yerinde, bir okulun en geniş sınıfında oyunlarını sergileyerek Samsun Oda Tiyatrosu'nu başarı ile temsil etmişlerdir.

'Hocam sizin eseriniz nerelerde sahnelendi?

-Sinop, Zonguldak, Amasya, Samsun ve Ankara' da sahnelendi. Şimdi de İstanbul'da sahnelenmesi için izin istediler. Verdim.

'Hocam ben okudum eserinizi. Bir gazetecinin ölümü anlatılıyor.

-O gazeteciler has gazeteciydi. Yandaş değillerdi. Objektiflerdi. Evet, şimdi sizlerle bir saptama yapacağız arkadaşlar. Herkes saçından bir saç teli koparsın lütfen.

'Hayırdır hocam!'

-Sıkıldınız sanırım! Şimdi bir test yapacağız.

'Hocam saç telini kız arkadaşlardan koparsak olmaz mı?

-Olmaz! Herkes kendi saçından bir saç teli koparsın lütfen.

'Ne yapacağız ki hocam?'

-Söyleyeceğim.

'Kopardık hocam!'

-Evet, saç tellerini göreyim. Şimdi herkes burun deliğinin bir tanesini kapatsın ve saç telini açık olan burun deliğine yaklaştırıp, üflesin. Ağızdan değil cancağızım. Açık olan burun deliğinden, üfleyeceksiniz. Evet. Bu sefer tersini yapın! Burun deliğinizden, saç telini üflediğinizde sallanıyorsa, sorun yok. Üflediğiniz halde saçınızın teli oynamıyorsa, ameliyatlık bir durumunuz olabilir.

'Hocam üflüyorum ama saç telim oynamıyor!'

-Demek ki burun deliğin tıkalı. Doktora muayene olmalısın. Burun içinde nefes almanı engelleyen kemik veya ufak bir kıkırdak vardır. Mesela bende vardı; ameliyat oldum; düzeldi. Buna tıp dilinde doktorlar 'deviasyon' ameliyatı diyorlar. Zira konuşurken bazı harfleri yutabilirsiniz arkadaşlar! 'Bilinçsizce' diyeceğinize, 'bilinççe' diyebilirsiniz. O zaman da sahnede repliğiniz güme gider. Hep doğru replik söyleyeceğim diye 'es' verirsiniz. O zaman oyundan düşersiniz. Oyun da düşer ve seyircinin nefesini yakalayamazsınız. Anlaşıldı mı? Bu husus hem sağlığınız açısından hem de diksiyon açısından önemli. Evet sen! Burun deliği kapalı olan arkadaşım, doktora muayene oluyorsun.'

'Hayret ya! Demek onun için ağızımdan nefes alıyordum ben. Saçımın teli hiç oynamadı hocam!'

-Tedavini ol iyileşirsin cancağızım. Şimdi konumuza dönelim.

Arkadaşlar Oda Tiyatrosu kapandıktan sonra Samsun'da sahne ihtiyacını gören Gazi Belediyesi Kurucu Başkanı Vedat Yılmaz, kiralama yolu ile de olsa Mesçizade Sokak'ta Gazi Sahnesi'ni açtı. Şimdi size ödev! Kendi aranızda üçerli beşerli ekip oluyorsunuz. Gazi Sahnesi'nde sahnelenen oyunların hangi tiyatro toplulukları tarafından sahnelendiğini, oyun isimlerini, yönetmenlerini, yazarlarını araştırarak öğreniyorsunuz. Benden tam puan alıyorsunuz. Bununla da kalmıyorsunuz 'Devlet Tiyatroları'nın turne için Samsun'a gelen oyunlarını ve diğer özel tiyatroları da araştırıyorsunuz. Bilgi sahibi oluyorsunuz. Bilgi güçtür. Güç hakimiyettir! Anlaşıldı mı arkadaşlar? Bu yakın tarihimizin bilgilerini gelecek nesillere de sizler aktarıyorsunuz… Sömestri sonuna kadar süreniz var.

Evet! Ne diyorduk?

Tarihleri araştırıp anla, bugünün tarihini bilinçli yaşa, yarının tarihi hazırdır.

'Evet hocam.'

'Tamam hocam'

'Aslansın hocam.'

'Kartalsın hocam…

-Gelecek ders görüşmek üzere, hoşçakalın.