OF- ÇAYKARA KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ 1975 yılında hemşehriler tarafından kurulmuş ve 42 yıldır Samsun'da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

Çeşitli vesilelerle Samsun'a gelip yerleşen OF- ÇAYKARALILARIN yerel ve ulusal değerlerini koruma adına kurmuş oldukları bu dernek 42 yıldır insanımıza hizmet vermektedir.

Belirtelim ki, biz Dernekpazarlılar Oflular ile Çaykaralılar arasında kaldık. Ama halimizden memnunuz.

Köy gibi olsak bile bir hükümet konağımız ve içinde oturan kaymakamımız, çöplerimizi toplayan ve kar yağdığında köy yollarımızı açan belediyemiz vardır. Daha fazlasını söylemiyorum.

Bizler içeriden çok dışarıda yaşayanlarız.

Başka türlü Afrikalılar gibi açlıktan mı ölecektik Çaykara'da. Ve kuşlar gibi rızkımızı aramak amacıyla çıktık dünya turuna.

Kimimiz burada, kimimiz de Amerika ve Avustralya'da.

Şükrediyoruz Mevla'ya…

Bir yerde 15 günden fazla durduk mu, artık seferi değil mukimiz ve yerliyiz orada…

Gelenekselleştirilmiş gecelerden biri daha halk müziği sanatçılarından Çaykara kökenli Onay ŞAHİN ile Nuray Soylu'nun iştirakleriyle cuma günü akşamında İlkadım Belediyesi'nin Derebahçe Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilmiştir.

Şehitlerimize saygı adına geçen sene yapılmayan gecede Dernek Başkanı Hamit Soylu'nun birlik ve beraberliğe dikkat çeken kısa ve özlü konuşmasında;

'Birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu eminim ki çok iyi biliyorsunuz. Ancak birlik ve beraberlikleri bozulanların, tarihte olduğu gibi günümüzde de büyük yıkımlara ve facialara maruz kaldıklarına şahit oluyoruz. Tarihten ders almayan yakın komşularımızın yaşadıkları büyük faciaları üzülerek izliyoruz. Ülkemizde mülteci konumuna düşmüş ve sayıları milyonlarla ifade edilen bu mağdurlara karşı anlayışla davranmalıyız.' demiştir.

Yerel değerlerini korumak isteyen Anadolu insanı, göç ettiği her yerde dernekler kurarak örf, adet ve geleneklerini büyük ve sanayi kentlerindeki kültür erozyonuna ve akıntılarına karşı kendisini ve ailesini korumaya çalışmıştır.

Nitekim gecede aylardır görüşemediğimiz onlarca dostumuzla görüşme ve hatıralarımızı yad etme imkanı bulduk.

Geceye, siyasilerimizden AK Parti İl Başk. Göksel'den, Canik Belediye Başk.Genç'ten ve CHP Milletvekili Zebek'ten başka siyasilerin pek ilgi göstermediği bu yarım asırlık derneğin kuruluşunu gerçekleştirenlerden ölmüşlerine Allah'tan rahmet, yaşayanlarına da hayırlı, sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

Selam ve sevgi ile…[email protected]