Bu kent, geçen hafta sonu olağanüstü güzel, anlamlı ve başarılı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Çok daha kalabalığı, çok daha gösterişlisi bundan önce de oldu bundan sonra da olacak ama o toplantının benim gönlümdeki yeri çok başka ve hep öyle kalacak.

Geçen cumartesi günü, bu ülkenin altmışa yakın tıp fakültesinden gelen 250'yi aşkın seçkin öğrenci, bir yıllık çalışmanın kapanış toplantısını bu kentte gerçekleştirdi ve pazar günü de bu kentin tarihi ve doğal güzelliklerini gezdi, gördü.

Bu kent geçen cumartesi sadece seçkin tıp öğrencilerini değil bu ülkenin tıp alanındaki en seçkin öğretim üyelerini de ağırladı ve onlar yaptıkları çalışmaları, o seçilmiş öğrencilere aktardı. İlk yapay kanı bulan Prof. Dr. Adnan Ayhancı, ilk kol, bacak ve yüz nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, ilk laporoskopik böbrek naklini yapan Doç. Dr. Y. Kamil Yakupoğlu, Doç. Dr. Önder Özden, Prof. Dr. Turgay Dalkara ve Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin bilgilerini öğrencilerle paylaştı. Çalışmalarının safhalarını anlattılar. Bilimde yok muyuz sorusunun daha sık sorulur ve maalesef yoğuz cevabının daha fazla verilir olduğu bir dönemde Türk tıp bilim adamlarının ülke ve dünya bilimine katkılarını duymak, dinlemek gönlümü ferahlattı.

OMÜ Sağlık Topluluğu tarafından düzenlenen toplantıya, Türkiye'nin dünyaca ünlü bilim adamı Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar da telekonferans sistemiyle bağlanacaktı, rahatsızlığı engel oldu. Başarılı organizasyonun en büyük kaybı buydu. Ben, toplantının tamamını değil ama bir kısmını izledim. Gençlerin tavrı, ilgisi ve böylesine bir organizasyonu başarma yetenekleri beni gelecek adına çok umutlandırdı. Onları yürekten kutluyorum.

Bu arada Samsun'un tanıtımı açısından da oldukça önem taşıyan bu organizasyona her türlü desteği esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş ile Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ve Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı'ya da hem o gençler hem de bu kent adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Gençler pırıl pırıl, gençler çalışkan ve gençler inançlı. Geleceğimiz onlara emanet. Sadece sağlığımız değil ilmimiz, irfanımız ve milli varlığımız. Onları tekrar tekrar kutluyor, başarılarının devamını ve bu kenti ilimle buluşturmaya ve aynı zamanda Türkiye'ye tanıtmaya vesile olacak bu tür toplantıların yenilerini bekliyorum.

KÜÇÜK BİR HATIRLATMA

Samsun Valisi Sayın İbrahim Şahin Atakum sahillerinde çekirdek yiyen ve kabuğunu yola atan insanları 'bu yanlış davranıştan vazgeçmeleri için' uyarmış. Ben de Sayın Vali gibi o ilçede oturuyor, o sahillerde yürüyorum. O sahillerin öylesine kirletilmesinden, belediye temizlik işçileri tarafından sabahleyin pırıl pırıl temizlenen ve Atakum halkına tertemiz teslim edilen sahillerin yine o halk ve oraya gezmeye gelen diğer ilçe sakinleri tarafından bir gecede nasıl öylesine rezil bir çöplüğe dönüştürülmesinden şikayetçiyim. Kirlenmeyi dehşet ve üzüntüyle izliyorum. Sadece beldem adına değil halkım, hemşehrilerim ve milletim adına da üzülüyorum, utanıyorum. Artığını, atığını kısacası pisliğini şehre boşaltan şehirliyi anlayamıyorum.

Sayın Vali'nin uyarısı doğru ama yeterli değil. O makam uyarı makamı olduğu kadar yaptırım makamı da. Eğer bir hafta o sahilleri kirletenlere yasal yaptırımlar uygulansa, emin olunuz onca masrafa, onca emeğe gerek kalmadan o sahiller tertemiz olur.

Sayın Vali'nin de bildiğinden emin olduğum Ziya Paşa'nın 'Nush ile uslanmayanı eylemeli tekdir/ Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir' beytini bir kere daha yazmakta, hatırlamakta ve hatırlatmakta fayda var. Nush nasihat, tekdir uyarma, azarlama, paylama demektir, kötekse herkesçe malumdur.

Şimdi merak edilen husus Sayın Vali'nin ikinci ve üçüncü aşamalara geçip geçmeyeceği, geçecekse de ne zaman geçeceğidir. Ben fazla beklemeyeceğimizi umarım.